Тръмп потвърдил пред Путин, че иска да нормализира двустранните отношения

Руският президент Владимир Путин съобщи, че по време на телефонния си разговор с Доналд Тръмп на 14 ноември, новоизбраният президент на САЩ е потвърдил желанието си за нормализиране на двустранните отношения, съобщи ТАСС.
„От своя страна аз, разбира се, направих същото, ние винаги сме говорили за това“, каза Путин на пресконференция в Лима, където участва в приключилата годишна среща на върха на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество /АТИС/.
„Въпрос за конкретна среща и възможна дата за подобна среща не бяха обсъдени, но ние констатирахме, че вероятно би било полезно да се организира среща на наши сътрудници“, добави Путин в отговор на журналистически въпрос за съдържанието на телефонния му разговор с Тръмп, който ще встъпи в длъжност през януари 2017 година.
Руският президент напомни, че Тръмп все още съставя екипа си, затова все още е трудно да се говори дори за среща на сътрудници. „Нека почакаме, има още време“, подчерта Путин.
Руският президент заяви също, че на вчерашната си кратка среща с американския президент Барак Обама в кулоарите на форума му е благодарил за годините на съвместна работа и го е поканил да посети Русия.
„Ние отбелязвахме, че макар диалогът между нас да не беше лесен, може да се каже, дори беше сложно да работим един с друг, но и аз, и президентът Обама отбелязахме, че винаги с уважение сме се отнасяли един към друг“, посочи Путин. „Аз му благодарих за годините на съвместна работа и му казах, че по всяко време, ако сметне за възможно и има необходимост и желание, ние ще се радваме да го видим в Русия“, добави руският президент.
На пресконференцията Путин заяви също, че Русия е готова да замрази производството си на петрол на сегашното равнище, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
„Ние ще направим всичко, което нашите партньори от ОПЕК очакват. Замразяването на добива на петрол за нас не е проблем“, посочи руският президент
Източник: Медиапул