Тръмп очаква Русия да върне Крим на Украйна

Американският президент Доналд Тръмп очаква връщането на Крим на Украйна и деескалация на ситуацията в източната част на страната.

Тази позиция бе представена на редовната пресконференция на прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър. „Президентът даде много ясно да се разбере, че очаква от руското правителство намаляване на насилието в Украйна и връщането на Крим. В същото време той (Тръмп) разчита на нормализиране на отношенията с Русия, за разлика от предишните администрации, за справяне с многото проблеми, пред които е изправена международната общност, като заплахата от „Ислямска държава“ и тероризма“, каза Спайсър. Той посочи, че Тръмп „заема изключително твърда позиция по отношение на Русия“. Говорителят на Белия дом отново се позовава на изявленията на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, че санкциите заради Крим ще бъдат вдигнати само след завръщането на полуострова в състава на Украйна.

„Администрацията на (бившия държавен глава Барак) Обама се опита да рестартира отношенията с Русия, но претъпря неуспех. Те се опитаха да кажат на Русия да не нахлува в Крим, но претърпяха неуспех“, посочи Спайсър. В същото време той каза, че Тръмп разбира, че в интерес на Америка е да има добри отношения с Русия.

Стратегията на САЩ по санкциите срещу Русия остава непроменена, заяви Шон Спайсър.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха във връзка със ситуацията в Крим и Украйна. В края на юли 2014 г. ЕС и САЩ, от санкции срещу определени физически лица и фирми, преминаха към мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страни, които са наложили санкции срещу нея: САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия.

Бившият президент на САЩ Барак Обама удължи санкциите срещу Русия с една година, а лидерите на ЕС се споразумяха за удължаване на икономическите санкции до средата на 2017 година.

Изявлението на Белия дом относно връщането на Крим от Русия може да е свързано с желанието на администрацията да „приглуши“ недоволството на американския истаблишмънт от президента Доналд Тръмп заради предполагаемата му „проруска“ позиция. Това е мнението на председателя на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров. „Смятам, че една от причините за това изявление е ситуацията, която се създаде от известно време около Тръмп. Това беше направено, за да се намали напрежението, да се покаже, че той не е толкова проруски настроен, колкото може да изглежда, за да се приглуши недоволството, което се надигна по този повод у американския истаблишмънт“, казва Озеров.

Източник: БГНЕС