Тръмп за атентата в руското метро: Абсолютно ужасно!

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече „ужасен“ атентатът в метрото в Санкт Петербург, при който загинаха 14 човека. Коментарът Тръмп направи след журналистически въпрос по време на пресконференция с египетския лидер Абдел ас-Сиси в Белия дом, съобщи изд. trud.bg

„Ужасна, ужасна история… по целия свят стават такива неща. Абсолютно ужасна история“, каза Тръмп.

Мисията на САЩ в Русия също изрази съпричастност, а Държавният департамент призова живеещите във федерацията американци да се свържат с близките и роднините си.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин и е обещал „пълната подкрепа“ в отговор на смъртоносното терористично нападение в метрото на Санкт Петербург, предаде AFP.
Тръмп е изразил съболезнования и е осъдил нападението, при което са загинали 11 души.
„И президентът Тръмп, и президентът Путин се разбраха, че тероризмът трябва да бъде бързо и решително победен“, пише в официално заявление на Белия дом.

Други Световните лидери също осъдиха терора и изразиха съпричастност към болката на руския народ.

Германският външен министър Зигмар Габриел определи случилото се като „коварен акт“. Белгийският премиер Шарл Мишел написа в Туитър „Още един красив град потъна в скръб“.

Британският външен министър Борис Джонсън заяви, че е „ужасен“ от случилото се в Русия. ЕС също е поднесъл съболезнования на целия народ на Русия, а върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини допълни, че ще излезе с по-точна реакция, когато има и повече подробности около случилото се. „Следим новините заедно с външните министри на ЕС. Нашите мисли са с народа на Русия“, написа Могерини в Туитър.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поднесе съболезнования. Солидарност с Русия изразиха и от сирийското външно министерство.