Тръмп: Ако Путин ме харесва, това е актив, а не пасив

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп даде първа пресконференция след избора си.

Доналд Тръмп, който след по-малко от 10 дни ще стане президент на САЩ, заяви, че Русия никога не се е опитвала да го притиска, и обвини американските разузнавателни агенции за публикациите с компрометиращи го материали, включително скандални видеозаписи от интимен характер.

Според него спецслужбите опитвали „за последно да ми лепнат черно петно“. „Да не живеем в нацистка Германия?“, попита той в поредица от съобщения в личния си профил в „Туитър“.

Ако Путин харесва Доналд Тръмп, намирам това за полезно, не за вредно“ (…) „Не знам дали ще се разбера с Владимир Путин. Надявам се да е така, но има голям шанс да не е. Но и да не е, мислите ли, си, че Хилъри щеше да е по-твърда с него от мен? Някой в тази стая вярва ли го? Я не се шегувайте“.

Това каза Тръмп в отговор на въпрос дали приема, че руският президент Владимир Путин е искал да му помогне да спечели изборите и дали би отменил решението на президента Барак Обама да прогони 35 руски дипломати заради информацията на разузнаването, която сочи това.

Часове преди пресконференцията серия американски медии съобщиха, че имат достъп до документи на разузнаването, в които се твърди, че Русия е събирала компромати за личния живот на избрания за държавен глава, че Кремъл и щабът на Тръмп са обменяли информация, полезна и за двете страни.

Сайтът BuzzFeed публикува документите, с уточнението, че информацията в тях не е проверена и доказана, но „Гардиън“, „Ню Йорк таймс“ и CNN не направиха това именно с мотива, че не са сигурни в получените сведения.

Въпреки това, подчертават те, очевидно става въпрос за достатъчно значим източник, тъй като информацията е предоставена на президента Барак Обама, на Тръмп и лидери, ключови за националната сигурност в Конгреса – ръководителите на републиканци и демократи, както и на комисиите по разузнаване в двете камари. Тръмп отхвърли яростно обвиненията.

Запитан дали се бои, че Русия притежава компромати спрямо него, Тръмп каза: „Мисля, че ако имаха нещо, щяха да се радват да го разпространят“. Малко по-късно той коментира, че навсякъде в хотелските стаи е пълно с камери и ако не внимаваш, после бързо ще се видиш по новините и като известен човек е свикнал с това.

По повод обявения от разузнаването доклад, че Русия е хаквала щаба на демократите и е влияела на изхода от изборите, Тръмп каза, че е съгласен, че това вероятно е дело на руснаците, но „нас ни хакват и други държави и други хора“.

Той за пореден път отказа да направи публични данъчните си декларации – решение, което поддържа упорито от самото начало на кампанията си. „Само вие, репортерите, се интересувате от това. И без това не можете да научите много от данъчни декларации, по-скоро погледнете изборните резултати“.

По темата за потенциалния конфликт на интереси между бизнеса и държавната служба – темата, на която трябваше пресконференцията да бъде посветена изцяло, адвокатката на президента обясни, че той ще откаже ръководството и мениджмънта на всички компании и начинания под шапката на Trump Organisation в полза на синовете си Ерик и Доналд и стария си служител Алан Уайзълбърг.

Дъщеря му Иванка също ще се откаже от постовете си в империята на баща си и ще се премести във Вашингтон заедно със съпруга си Джаред Къшнър, който ще бъде съветник на президента.

На пресконференцията се очакваше основна тема да бъде обяснението му как ще реши проблема с потенциалния конфликт на интереси между поста на президент на САЩ и многобройните си бизнес начинания. Сега темата за хакерските атаки от Русия и връзките между екипа на Тръмп и Кремъл излиза все по-напред.