Труден път към възстановяване на диалога

 В ЕС се чудят как да се отърват от санкциите, без това да се отрази на реномето им

След като спряха да канят Русия на сбирките на елитния клуб Г-7, там се появиха разногласия, които трудно може да бъдат прикрити, съобщи японският в. „Киодо”. Същевременно германските медии уточняват, че разногласията засягат главно санкциите срещу Русия.

Позициите на отделните страни не изненадват. Както винаги, САЩ и Великобритания настояват за продължаване и дори засилване на санкциите. Германия и Япония акцентират върху необходимостта от диалог с Москва и „по-мек подход”. Берлин предлага да се действа избирателно: едни санкции — главно персоналните да продължат, другите да се отслабят в зависимост от промяната в обстановката в Украйна.

За позициите на Италия, Канада и Франция не се съобщава. Лесно може да се предвиди обаче, че канадската няма да се отличава от американската и британската, италианската — от общоевропейската — ако такава бъде постигната. Франция също ще остане вярна на себе си и ще заеме някаква странна типично нейна позиция, гадаят германски наблюдатели.

Тяхното внимание бе привлечено и от интервюто, което Ангела Меркел даде за авторитетния в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. На въпрос защо „осморката” е станала „седморка” германският канцлер отговаря, че това се наложило, защото страните в групата се обединяват около общи ценности, а събитията в Украйна били отстъпление от тях. Тя потвърди становището на своето правителство за антируските санкции. Меркел заяви, че икономическата дестабилизация на Русия не е в интерес на Запада, затова прилагането на санкциите трябва да бъде избирателно. Германия ще бъде домакин на следващата среща на високо равнище на Г-7, която трябва да се състои през юни в Бавария.

Състоялата се тази седмица в Брюксел среща на външните министри на ЕС не можа да се измъкне от сянката на санкциите. Въпреки че топ дипломатката на ЕС Федерика Могерини обяви, че отношенията с Русия не са в дневния ред на 28-те, нямаше как да скрие, че те вече търсят пътища за сближение с Москва, като се опитват да запазят фасона и престижа си на политици взели правилно решение в момент, когато за европейците вече е ясно, че санкциите наказаха самите тях.

Мнозина европейски лидери се надяваха, че Москва сама ще направи стъпки към отмяна на санкциите и едва ли не ще моли Брюксел да ги смекчи. Така европолитиците биха могли да се измъкнат сухи от калта на собствената си глупост и от капана, който сами си поставиха. Нищо подобно обаче не се случи и няма как да се случи. Неотдавна Сергей Лавров попари всички надежди за подобно развитие на събитията: Русия няма никакви намерения да участва в каквито и да било дискусии за условията за отмяна на санкциите. „Който ги е въвел, той да ги отменя”, заяви той. Така става ясно, че в ЕС трябва да търсят други спасителни пътеки.

На срещата с външните министри Могерини предложи вариант за заобиколен път. В подготвения от нея 4-​страничен доклад се предлагаше да се намерят начини за сближение с влезлия в сила от 1 януари Евразийски икономически съюз, включващ Русия, Беларус, Казахстан и Армения. Представители на деловите среди в Германия, Франция, Италия, Испания и Австрия вече настояха за скорошно установяване на взаимоизгодни отношения между двата съюза. Това може да се окаже един от приемливите и за двете страни вариант за възстановяване на нормалния бизнес диалог между Брюксел и Москва.

Въпреки забелязващата се тенденция България за пореден път блесна с русофобската си позиция. След края на срещата в Брюксел външният министър Даниел Митов демонстрира собственото си и на кабинета политическо късогледство: „За съжаление България не вижда причини за смекчаване или премахване на санкциите срещу Русия, които са свързани с руската политика в Украйна, присъединяването на Крим и руското участие в дестабилизацията в източната част на Украйна”, каза той пред журналисти. „ЕС не може да си позволи да не защитава основните ценности, върху които е изграден”, добави шефът на българската дипломация. За разлика от европейските си колеги той не даде знак, че му е ясно, че както за решаване на редица важни и сложни икономически проблеми, така и за приключване на кървавия украински конфликт е необходим диалог с Русия. Проявите на слепота и наглост на българските първенци са факт в момент, когато страната ни е сред най-силно потърпевшите от тъпата политика на антируски санкции./ в. Русия днес