Три кризи, три проблема, три въпроса

Автор: Калина Петрова, fakti.bg.

Европа не е преживявала толкова много за толкова кратко време – Украйна, Гърция, Сирия. Три кризи се стовариха почти едновременно върху очевидно неподготвените плещи на Стария континент. Излишно е да се умува дали тези кризи са взаимосвързани или породени една от друга. Не е излишно обаче да приемем очевидното – Европа, организирана и подредена в ЕС, не е готова да действа като единен съюз.

Трите кризи показаха поне три проблема. Първо, общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС се провали. Т.нар. „Нормандска четворка“, която се мъчи в т.нар. две издания на Минските споразумения да закърпва положението, все пак не е целият ЕС. При подобни кризи, които засягат ключова европейска страна като Украйна и ключов съсед на Европа като Русия, най-очевидната необходимост е обща и единна европейска политика. Тя обаче липсва. Този път едва ли възможностите на Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще са достатъчни, за да понесат отговорността за договореното с Украйна и Русия.

Второ, добросъседска политика на ЕС не само не е свършила работа си, но е пълен провал и по отношения на Украйна, и по отношение на Близкия изток. Т.нар. добросъседска политика беше дълго време пропагандирана като основен инструмент на „меката сила“ Европа. Бежанската вълна показа освен всичко друго, че доброто съседство се възприема само като даване на пари за облекчаване на последици.

Трето, европейската финансова политика се сгромоляса в Гърция и засега стои под дебелата сянка на Украйна и Сирия.

В крайна сметка Европейският съюз, за да бъде истински съюз, трябва да свикне с древния постулат, че за да има съюз трябват три елемента: общи пари, обща армия, общ закон. Парите са общи само в еврозоната, за армията се разчита на НАТО, общият закон, сиреч конституцията, се провали преди години и сега е налице само някакво подобие. Като прибавим и немислимото само преди година – изграждането на стени вътре в Европа. Унгарците първи премахнаха бодливата тел по Желязната завеса, а сега се опитват да опаковат границата си със Сърбия в нова стена.

Какво да правим със Сирия? Какво да правим с Украйна? Какво да правим с Гърция? Три въпроса…без отговори.