Три американски бомбардировача В-52 ще участват в учения на НАТО в Европа

Три американски стратегически бомбардировача В-52 ще вземат участие в учения на НАТО Baltops в Европа, съобщи американското стратегическо командване (STRATCOM), предаде РИА Новости.

По негови данни, самолетите по време на учението ще бъдат прехвърлени от базите си в щата Северна Дакота в базата „Fairford“ във Великобритания. Уточнява се, че тези бомбардировачи са започнали да участват в учения в Европа преди три години.

„Прехвърлянето на стратегически бомбардировачи за участие в многонационални операции при различни сценарии повишава боеготовността и възможностите на военните сили на САЩ и НАТО, което е жизненоважно за глобалната сигурност“, заяви командващият на STRATCOM адмирал Сесил Хейни.

Морските учения „Baltops“ се провеждат в Балтийско море от 1972 г. От 1993 г. в маневрите започнаха да вземат участие и новите членове на Алианса. През 2015 г. ученията, в които участваха 17 страни, за пръв път се проведоха без участието на Русия.

В последно време зачестиха случаите на приближаване на военни кораби и самолети на Русия и НАТО в района на Балтика. Освен това няколко пъти руски самолети прехващат американски разузнавателни самолети. САЩ обвиняват руските военни в „непрофесионално и небезопасно поведение“. Русия от своя страна отрича подобни обвинения и настоява, че действията й са в пълното съответствие с международното право, припомня агенцията.