Тристранна среща между Германия, Франция и Русия за ситуацията в Близкия изток

След срещата на т. нар. Нормандска четворка за Украйна, се проведе и тристранна среща между Германия, Франция и Русия за ситуацията в Близкия изток. Ройтерс информира, че френският президент Оланд германският канцлер Меркел са притиснали Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари срещу сирийския град Алепо.

След срещата, Ангела Меркел заяви, че Русия носи „сериозна част от отговорността“ за ставащото в Сирия, макар че не използва термина „военни престъпления“. Канцлерът не изключи възможността, на започващата днес среща на върха на ЕС да бъде обсъждан въпросът за санкции срещу Русия, но смята за приоритет подобряването на хуманитарната ситуация в Сирия.

Русия е готова да продължи хуманитарната пауза в Алепо доколкото е възможно, но разчитаме Западът, и най-вече САЩ, да направят разграничаване на терористите от умерената опозиция, каза от своя страна руският президент Владимир Путин. Путин е разговарял снощи от Берлин по телефона със сирийския президент Башар Асад, съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Двамата са обсъдили обстановката в Алепо в контекста на обявената от руската авиация там хуманитарна пауза.

Сирийската агенция САНА съобщи, че Башар Асад е благодарил на руския си колега за „усилията на Русия в защита на върховенството на международното право и суверенитета на държавите“.

А в интервю за Швейцарска телевизия Асад каза, че хуманитарната пауза, обявена за днес, е само първа стъпка, за да могат мирните жители да напуснат града, предаде ДПА. Така той даде да се разбере, че затишието ще бъде кратко и атаките срещу бунтовниците в Алепо ще продължат до техния разгром, посочва агенцията.