Триметров Рейгън поставят при Южния парк

В същото време от 7 години общината и МК не допускат скромен паметник на знаменития археолог Георги Китов

Триметров бюст-паметник на американския президент Роналд Рейгън, който ще бъде издигнат в Южния парк в София, разбуни гнева на столичани. За какви заслуги към България американският президент ще се възвисява в града ни, питат те. Идеята е на Гражданска инициатива, оглавявана от Константин Арабаджиев, бивш кмет на район „Студентски“ от квотата на СДС и настоящ зам.-председател на Комисията за защита на потребителите. Самият конкурс за изграждането на монумента е обявен от инициативен комитет с председател Владимир Кисьов, който е бил зам.-министър в правителството на Иван Костов, председател на Столичния общински съвет и вносител на самия доклад за одобряване на паметника през 2011 г. Оттогава обаче проектът неизвестно защо е бил в застой.

Въпреки че решението за съгласие за издигане на монумента е гласувано от СОС по време на управлението на ГЕРБ, настоящата шефка на общинската група Малина Едрева обяви, че предложението не било постъпвало в експертния съвет, който оценява предложенията за монументи и дава разрешение за поставянето им. Документи от архива на СО показват, че схема с указан начин за разполагане на монумента е одобрена и изпратена на инициативния комитет от главния архитект Петър Диков в края на януари 2014 г. От Направление „Архитектура и градоустройство“ дори пожелават успех на проекта в писмото си до координатора на инициативния комитет!

Конкурсът за бюст-паметника е обявен на интернет страницата на Съюза на българските художници и тече от 1 февруари. Документи ще се приемат до 15 април, а на 22 април журито ще оцени подадените проекти и ще избере печелившия. В журито има представители на гражданската инициатива, на Съюза на българските художници, Съюза на архитектите, на МВнР и на американска фондация.

Изискванията са паметникът на Рейгън да е с височина до 3 метра, а бюстът трябва да е направен от бронз и да е висок до 90 см. Постаментът трябва да е от камък. За паметника ще бъдат отпуснати 30 000 лева, от които 6000 лева ще отидат за награди на първите три най-добри проекта. Паметникът щял бъде поставен на едноименната алея в Южния парк не по-късно от 3 месеца след сключването на договора. Т.е. от обявяването на конкурса до поставянето на паметника ще минат само 6 месеца.

В същото време вече 7-а година инициативен комитет се опитва да получи одобрение за поставянето в София на скромен паметник на знаменития археолог Георги Китов, който с откритията си даде на България неоценими образци на културното наследство по нашите земи. Бронзовата глава на Севт е неизменна част от постоянните тракийски изложби по света. Откритите от Китов гробници край Казанлък, Старосел, Хасково, Стрелча и пр. са сред шедьоврите на древната тракийска подмогилна архитектура, които привличат хиляди туристи и се показват на високопоставените гости у нас, а реплики от златната маска и други съкровища, разкрити от археолога, се даряват помпозно на всякакви чужди държавни глави и високопоставени особи. Вече 7 години обаче отговорните институции в МК о общината си прехвърлят топката, постоянно се поставят нови и нови изисквания към бъдещия скромен паметник, трошат се пари, без инициативният комитет да може да получи необходимите разрешителни.

Автори: Деси Велева , Велиана Христова – в. „Дума“