Топ 5 на най-продаваните руски бойни машини в света

Су-27

Макар Су-35 – модернизираният вариант на изтребителя – да превъзхожда своя предшественик в много отношения, класическата машина от времето на Студената война продължава да е в експлоатация и да служи както в Русия, така и в много други държави.

Изтребителят започва да се използва от Съветските военновъздушни сили през 1985 г. и развива скорости над 2500 км/ч., изпреварвайки в това отношение Ф/А-18 и Ф-16. Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и Узбекиста са наследници на старите съветски Су-27. Индия и Китай получиха права да строят модела на собствена територия.

С богата история зад гърба си, по всичко личи, че Су-27 ще остане важна част от военновъздушните сили на немалко държави още дълго време, дори на фона на нови модели.

 

Су-35

Су-35 е едно от най-големите страшилища на руските военновъздушни сили и ще остане такова, докато в употреба не влезе ПАК ФА/Т-50. Подобрената версия на легендарния Су-27 продължава да държи ниво с  боен радиус от 1600 км. и корпус, покрит с радиопоглъщащ материал, който го прави до голяма степен невидим за радари.

Макар изтребителят досега да не е отбелязал продажби, Москва иска да намери кандидат-купувачи. Като изключим Китай, други потенциални потребители на машината биха били Южна Корея, Индонезия, Индия и Бразилия.

Т-90

Танкът Т-90 е продължение на дизайн на Уралвагонзавод, доказал се с десетилетия в руската армия и по света.

Т-90 е модернизиран вариант на съветския Т-72 и, макар да е по-малък от американския М1А1 Абрамс, остава напълно способен в повечето бойни полета, интересуващи Русия. За много вносители, Т-90 е по-евтина алтернатива на новите руски и западни модели.

Танкът е оборудван със 125 мм. гладкоцевно оръдие, способно да изстрелва противотанкови и управляеми ракети и е по-лек от много от западните си алтернативи, но с достатъчно добра броня, за да се справи с противотанкови ракети. Освен Русия, Азербайджан и Туркменистан – който наследи танковия запас на Москва – индийската армия също използва Т-90.

 

Т-14 „Армата“

Отново модел на Уралвагонзавод, „Армата“ е първият нов руски танк от съветската ера насам, както и първият сериен танк от трето поколение в света с лафетна компоновка (бел. превод – необитаем боен купол), оборудван с бронирана капсула за екипажа.

Т-14 всява страх в сърцата на мнозина, макар и също толкова да са скептично настроени след фиаското по време на подготовката за парада на Деня на победата тази година

„Армата“ е оборудван с напълно автоматизирана лафетна компоновка, която разполага със 125 мм. оръдие. Необитаемият боен купол намаля рисковете за екипажа, а новата броня наподобява повече подобрените западни дизайни.

По всичко личи, че Русия няма сама да си ползва танковете, защото Индия и Китай изявяват желание да подновят арсенала си.

 

С-400

С-400 е зенитно-ракетен комплекс с голям и среден обсег на действие, предназначен за противоракетна отбрана срещу атака от ядрена триада. Той е ново поколение, без аналог при сходно въоръжение в други страни по света.

На 28 април 2007 г. с решение на руското правителство ЗРК С-400 „Триумф“ е приет на въоръжение в руската армия, а понастоящем Китай е единственият външен оператор на „Триумф“.

Саудитска Арабия, Турция и Беларус са изразили интерес спрямо зенитно-ракетния комплекс. Предполага се, че Техеран ще получи стария модел – С-300.

Източник: http://www.fbr.bg/