Топ 10 най-важни изисквания за една типична руска Нова година

Новогодишният празник в Русия е специален. Той е най-важният празник в годината и съответно много традиции се свързват с неговото честване. Много от тези ритуали са съвсем специфични в Русия и се различават от честването на зимните празници от други народи в света.

Дядо Мраз и Снежанка

Западът може да има Санта Клаус, но той едва ли може да се конкурира с Дядо Мраз или неговата внучка, Снегурочка. За разлика от Санта Клаус, Дядо Мраз не се бои да покаже лицето си и често спира при празнични тържества със Снежанка, за да предаде подаръци лично. Резиденцията на Дядо Мраз е близо до град Велики Устюг (във Вологодска област); предполага се, че Снежанка живее в Кострома, на река Волга.

Елхата

Снимка: РИА „Новости“

Коледната елха била забранена малко след революцията, но била въведена отново като новогодишна елха през 1935 година като светски празничен символ. Обичайно дърветата са малки и често пластмасови, но все пак са символични и важни събирателни и свързващи символи за руснаците.

Известните личности, Дядо Мраз и парата

Руснаците са все още „щастливи“, въпреки икономическите трудности, казват социолозите
Много страни имат широко известни традиционни празнични филми, но малко могат да се сравнят със съветската класика, филма „Ирония на съдбата“ (1975). Женя е сгоден и планира да прекара новогодишната вечер със своята годеница. Но по традиция първо трябва да отиде в баня със своите приятели. Те всички препиват и Женя се оказва в самолет за Ленинград. Пиян, той казва на шофьора на такси да го закара на „3-та улица на Строителите“, където живее в Москва. Удивително, но сградата изглежда същата, а и ключът пасва. Той пада и заспива в апартамента, докато не го събужда нищо неподозиращата Надя. Те се влюбват, а на руснаците този филм никога не им омръзва. Телевизията показва предавания като „Синята светлинка“ (Голубой огонёк), „Песен на годината“ (Песня года), а допълват празничната програма филмите за деца, например „Мразчо“ (Морозко).

Мезетата и водката russian-stoli-bottle

Новата година просто не е Нова година без салатите. Това не са леки зелени салати, а произведения на изкуството с много майонеза. Руснаците консумират 2,5 кг майонеза годишно и никъде тя не се почита повече, отколкото когато е на празничната маса. Салатата „Оливие“ (руската салата – бел. пр.) обикновено се прави с майонеза, картофи, моркови, туршия, зелен грах, яйца и пиле или колбас. Просто няма Нова година без тази салата да е на масата. „Сельодка под шуба“ (селёдка под шубой) представлява един многоетапен карнавал, изпълнен с херинга, картофи, моркови, цвекло, лук и майонеза. Цвеклото придава на салатата мораво-червен цвят.

Мандарините

Предполага се, че тази традиция води началото си от царуването на Николай II. По-късно е прекъсната за десетилетия поради трудностите на Съветския съюз да ги отглежда или внася. Възобновена е около 1970 година и остава важна съставка на всяка руска новогодишна маса.

Шампанско и хайвер


Снимка: PhotoXPress

Нищо не е по-„пролетарско” в работническия рай от шампанското и хайвера. Тъй като тези неща не са се намирали лесно по време на съветския период, именно тогава те са станали част от новогодишната традиция. Шампанското обикновено е от типа „Советское” и може да бъде намерено навсякъде – от Камчатка до Брайтън Бийч. Хайверът обикновено е червен и се сервира върху хляб с масло.

Среднощната среща с Путин

Снимка: Карим Нияз

Независимо от своите политическия пристрастия, руснаците в целия свят включват радиото или телевизора, за да чуят руския президент, който изказва своите благопожелания за идващата година. Щом свърши, забиват камбаните на Спаската кула на Червения площад, фойерверки се пръсват във въздуха и Новата година официално започва.

Домът не се напуска до СЛЕД полунощ, за посещения на приятели и разходка из града
За руснаците честването на Новата година е семейно тържество. Празнува се с близки роднини вечерта на 31 декември и тогава се вдигат традиционни тостове за прощаване със старата година. Водят се телефонни разговори с роднините, които живеят на далечни разстояния. Истинското веселие започва едва след полунощ. Много клубове започват главните празнични партита в 00:30 или дори по-късно.

Фойерверки, заря

Един човек ми каза, че това не е Нова година, ако бюджетът на една малка страна не бъде изстрелян във фойерверки. Първото мое новогодишно честване в Русия беше в промишления град Толиати. Няколко часа празнувахме у дома преди да излезем след полунощ с цялото семейство, за да видим как гражданството обяви война на централния площад. Фойерверките бяха много интензивни, шумни и ярки – те са неразделна част от всяко руско новогодишно празненство.

Новогодишната нощ е само началото

Може би най-хубавата част от руската Нова година е това, че на другия ден не се ходи на работа и дори на по-следващия ден.

Автор: Джо Кресченте, „Руски дневник“