Тимошенко подготвя „нов Майдан“

Лидерът на Народния фронт на Новорусия Александър Зинченко твърди, че партия „Баткивщина” планира да организира „нов Майдан” в близките месеци.

Зинченко съобщи, че партията „Баткивщина” води преговори с киевските органи на реда и СБУ за сформирането на „силов блок” за безпрепятственото организиране на мащабна акция на протест.

„Новият Майдан” може да обхване няколко региона наведнъж и да помогне на Тимошенко да спечели милиони привърженици, разочаровани от провала на миналата революция, смята лидерът на „Антимайдан”.

Подобен развой на събитията прогнозират и експерти. Като доказателство за това е масовото напускане на „Баткивщина” от целия политически елит с изключение на лидера. Това потвърди и депутатът от Върховната рада Елена Бондаренко.

Според политолога Станислава Ищенко, във връзка с мащабната криза във всички сфери обществото продължава да се радикализира, а политическата програма на Тимошенко е написана именно за такива избиратели.

„Тимошенко винаги е била за войната. Именно поради тази причина тя първа се обяви за отмяната на извънблоковия статус на Украйна и оправдава всяка политическа жертва с изграждането на съюзническа линия с НАТО. Радикалните лозунги помагат на Тимошенко да спечели симпатиите на въоръжените избиратели“, смята Ищенко.

Експертите не вярват, че Тимошенко ще присъства във властта дълго време, тъй като според тях, нейната политика ще бъде  тандем, в който „оранжевата лейди“ ще се превърне в аутсайдер.

„Коломойски притежава реални въоръжени сили и контрол над  големи територии. Във връзка с това Тимошенко може да му предложи вариант за съюзничество. Те успешно ще се обединят срещу Порошенко, но по-късно ще възникнат взаимни претенции. Тук олигархът с лекота ще вземе връх“, смята още политологът.

На 27 август партия „Баткивщина” напуснаха 16 политика, сред които и вътрешният министър Арсен Аваков, говорителят на парламента Александр Турчинов и премиерът Арсений Яценюк. Бившите единомишленици не успели да стигнат до консенсус в процеса на формиране на избирателния списък и презентацията му пред избирателите. Спорове възникнали и около предложението на Аваков за създаването на един мощен блок, обединяващ в една партия демократичните сили и представителите на Евромайдана.

Ден по-рано депутатът Генадий Москал обяви, че е изключен от „Баткивщина”, причината за което се състои в това, че „той има собствено мнение“.