Тилърсън: Минските споразумения вече не са толкова безалтернативни

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън в сряда посочи, че Киев и Москва могат да разрешат конфликта около Донбас с помощта на нови договорености, различаващи се от Минските, пише Взгляд и ИА Фокус.
„Правителствата на Украйна и на Русия могат да достигнат до удовлетворително решение благодарение на определена структура, отличаваща се от „Минск“, посочи Тилърсън по време на изслушване пред Конгреса на САЩ. „Смятам, че е важно да имаме достатъчна гъвкавост, за да реализираме задачите от Минските споразумение“, добави той.
Както е известно, след февруари 2015 г. , когато Минските споразумения бяха сключени, а след това утвърдени от Съвета за сигурност на ООН, никой от участниците в „нормандската четворка“ не подложи на съмнения необходимостта те да се изпълнят. Постоянно и лидерите на Русия, и на Германия, и на Франция, и на Украйна, като мантра, повтарят, че Минските споразумения нямат алтернатива.
Така Тилърсън разруши представата, че споразуменията са аксиома за мира. В крайна сметка от гледна точка на САЩ тези договореност не са единственият път за излизане от украинската политическа криза. Може уверено да се предположи, че тази гледна точка ще бъде като минимум подхваната от европейските съюзници на Вашингтон – а още повече от Киев, който на практика съботира изпълняването на споразуменията.
Думите на Тилърсън съвпадат с изтичането на данните, че президентът на Украйна Петро Порошенко ще посети Вашингтон и ще бъде приет от Доналд Тръмп на 19 и 20 юни.