Тилърсън и Лавров обговориха Сирия и Украйна

САЩ и Русия проведоха важни дипломатически и военни разговори за Сирия. Намерението е да се избягват конфликтни ситуации.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън и руският министър на външните работи Сергей Лавров се срещнаха в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Двамата обсъдили взаимодействието по сирийската криза и други аспекти на ситуацията в Близкия изток, съобщи руското външно министерство в комюнике, цитирано от ТАСС и БТА.

Лавров и Тилърсън разговаряли и за конфликта в Украйна и по-конкретно за изпълнението на Минските споразумения.

Срещата се провела в постоянното представителство на Русия в ООН. Тя продължила по-малко от един час, съобщи още руското министерство на външните работи.

Държавният департамент на САЩ отбеляза в комюнике, че Тилърсън и Лавров са изразили отново привързаност към избягването на конфликтни ситуации при провеждането на военни операции в Сирия.

Вчера най-висшият руски и американски военен обсъдиха по телефона твърденията, че Русия е бомбардирала подкрепяни от САЩ бойци в Сирия, съобщи вестник „Комерсант“, цитиран от Ройтерс и БТА.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, са разговаряли един час.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) – коалиция от кюрдски и арабски милиции – казаха, че са били атакувани в събота от руски военни самолети и сирийските правителствени сили в източната провинция Дейр аз Зур – кризисна точка във все по-сложния конфликт в Сирия. СДС посочиха, че шестима техни бойци са били ранени.

Вчера руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения. Нашите самолети нанасят удари само по джихадистката групировка „Ислямска държава“ (ИД) и освен това предупредихме доста по-рано Съединените щати за нашите оперативни планове, каза говорител на ведомството.

В Източна Сирия в момента се провеждат паралелно две операции за прогонване на ИД от провинция Дейр аз Зур – последния регион в тази страна, по-голямата част от който групировката все още контролира, отбелязва Франс прес. Сирийските правителствени сили, подкрепяни от Русия, са се съсредоточили върху град Дейр аз Зур, в западната част на едноименната провинция, а поддържаните от оглавяваната от САЩ коалиция СДС напредват на изток.

„Ситуацията в тази зона не би могла да бъде по-сложна“, коментира генерал Дънфорд. Той отчете, че „деескалирането е по-трудно сега отколкото преди няколко месеца“.

Дънфорд не уточни дали руската страна е поела ангажименти, но призна, че „не всички проблеми са били решени“.

Източник: Дир.бг