Тилърсън: Всичките ни партньори по света ни молят да оправим отношенията си с Русия

Всички без изключения чуждестранни съюзници и партньори на Вашингтон молят САЩ да нормализират отношенията си с Русия, каза снощи американският държавен секретар Рекс Тилърсън, съобщава ТАСС, цитирана от БТА и 24 часа.

„Няма двустранни преговори, нито една среща във формат един на един, или кратък контакт с колега от която и да е страна от Европа, Близкия изток и даже Югоизточна Азия, на която да не чувам: моля ви, заемете се с отношенията си с Русия, те трябва да бъдат подобрени. Те смятат, че влошаването на тези отношения в крайна сметка ще доведе само до влошаване на ситуацията, в която се намират те“, подчерта Тилърсън на слушанията в бюджетната комисия на Сената.

Във връзка с това той отбеляза, че именно в това (подобряване на отношенията) е и подходът на администрацията на САЩ към Русия. „Аз не смятам, че съществуващата днес ситуация отговаря на интересите на САЩ и на стабилността в света“, подчерта ръководителят на американската дипломация.

Същевременно той съобщи, че американските власти искат да използват „по-изтънчени подходи“ за пропагандно въздействие върху населението на Русия, включително чрез използване на социални мрежи, на радио и телевизионния ефир. „Ние ще продължим да предприемаме тези усилия, за да гарантираме, че участваме в разговори с младежта и с други групи (от населението) вътре в Русия“, добави държавният секретар.

Той изрази също така мнение, че Русия постепенно започва да променя курса си спрямо Северна Корея и призна, че Вашингтон не може да мине без помощта на Москва при уреждането на ракетно-ядрения проблем с Пхенян. „Руснаците също започват да разбират заплахата, която Северна Корея представлява за тях, и ако възникне регионален проблем, те ще почувстват последствията от това“, отбеляза Тилърсън.

Държавният секретар каза пред сенаторите още, че администрацията на президента Тръмп се опитва да убеди ЕС, че увеличението на закупките на руски енергоресурси от Евросъюза не отговаря на интересите на европейските страни. „Ние призоваваме европейските страни и ЕС най-малкото да подложат проектирания газопровод („Северен поток-2″) на всички изпитания на своя регулативен процес. Намекваме им, че засилването на зависимостта им от руския природен газ не укрепва тяхната дългосрочна енергийна сигурност“, изтъкна Тилърсън.