Терористите от ИД получават значителна част от компонентите за направата на бомби от Турция и Ирак

Бойци от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД)  получават значителна част от компонентите за направата на взривни устройства от Турция и Ирак, съобщи в сряда агенция Associated Press, позовавайки се на доклад на британската организация „Conflict Armament Research“, предаде ТАСС.

Сътрудници от тази организация обяснили, че голяма част от необходимите взривни вещества за изработка на бомби, както и детонаторите, идват от компании в Турция и Ирак. Ръководството им може и да не знае, че продукцията, предназначена за използване за мирни цели, е купувана от терористи.

Експерти са проучили над 700 компонента, открити в цеховете за производство на бомби, намиращи се в райони, контролирани от ИД. Много от детайлите са придобити легално.

Често пъти терористите използват за бомбите амониев нитрат, който се продава като тор. Дистанционните за детонация та тези бомби се правят с „доработени“ евтини и модерни мобилни телефони. По данни на организацията – по-малка част от нужното за направата на бомби терористите си набавят от около 20 други държави, след които САЩ, Бразилия, Канада и Япония.