Тероризъм под сатанинската закрила на „свободния свят“

Българските русофоби боледуват от тежка форма на умопомрачение. Тази диагноза се изписа от само себе си заради поведението им при посрещането на руските рокери от „Нощните вълци“ пред храм паметниа „Александър Невски“. „Путин терорист!“, „Путин терорист“, кресливо скандираше част от тях. Същият надпис можеше да се види и сред тълпата им.

Хайде обаче да видим кой е терористът, кой закриля това абсолютно зло. Ще вървя по хронологията на събитията, но в обратен ред. Започвам от Истанбул. Походът на руските рокери у нас съвпадна горе-долу с трагедията на тамошното летище „Ататюрк“, при която загинаха 45 души, много от които чужденци. Стана ясно също, че организатор на кървавата баня е чеченецът Ахмед Чатаев. Стана ясно още, че от този бандит започна разплитането на доста зловеща истина за сатанинската роля на т.нар. свободен свят. Русия от 2003 година е обявила Чатаев за международно издирване. Главорезът обаче си шетал из Европа – бил в Австрия, Швеция, България, Украйна, Грузия, бил е дори арестуван, дори и осъждан (в Швеция на една година). Но нито една държава не го е предала на Русия. Формалният повод е, че има статута на политически бежанец, предоставен му от Австрия, а в Русия нямало да получи справедлив процес. Такова било становището не само на въпросните държави, но и на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл“.

Всъщност дълбоката причина за такова отношение към чеченеца не е нито правна, нито загриженост за човешките права, а е чисто геополитическа – хибридната не от вчера война на САЩ и Запада срещу Русия заради независимата външна политика на Владимир Путин. Както и да е, важното е, че Чатаев остава на свобода, присламчва се към групировката „Ислямска държава“, издига се в йерархията й, стига и до проектирането на атентата на истанбулското летище. Или до организирането на масово убийство.

И оттук вече следват еретични въпроси бръсначи. България и споменатите вече държави, които хвърчат из орбитата на Америка, не са ли закриляли един терорист? Тероризмът не е ли получил правна закрила от една авторитетна иначе европейска институция (ЕСПЧ)? Не е ли получил закрила и от ЕС като цяло? Или поне от три негови страни, пренебрегнали искането на Путин? Правозащитен закрилник на абсолютното зло не е ли и „Амнести интернешънъл“? И за смъртта на 45-те невинни пътници от „Ататюрк“ не са ли отговорни всички изборени дотук фактори? Включително и собствената ни държава?

А сега нека българските русофоби отговорят кой е терористът? Путин ли, който преследва един терорист (и не само него), или България и „свободния свят“, които са укрили същия този терорист (и вероятно не само него)? Америка, Евросъюза или България да не би да се имат за свободен свят, защото са свободни от здравия разум, от цивилизоваността, от нормалността, ако щете?

Продължаваме по-нататък със Сирия. Да, кланът Асад от десетилетия властва в тази държава, той обаче не допускаше ислямски тероризъм. Но регионалните сили в лицето на Саудитска Арабия, Катар и Турция по различни причини искаха главата му и дестабилизираха режима и държавата като цяло. Само че така те разчистиха пътя на групировката „Ислямска държава“, която дори обяви халифат върху част от сирийската територия. Трите сили обаче бяха подкрепяни от САЩ и ЕС. И до определен момент всички те залагаха на ИД да свали президента Асад. Един от най-активните в това отношение бе турският президент Реджеп Ердоган, който нямаше как да скрие тайната, макар и дозирана, подкрепа за ИД. За което обаче бяха наказани 45-те жертви от касапницата на летището „Ататюрк“.

И кой сега е терористът? Путин ли, който бе срещу дестабилизирането на Сирия, или Западът, който едва ли само от заблуда или непредумишлено е благоприятствувал терористичната ИД? Пък и според правото непредумишлеността на едно деяние не го оневинява. Кой е терористът: Путин или Ердоган, който финансираше ИД и даваше турската територия за обучение и лечение на терористи? (И който впрочем е политически кумир на Лютви Местан).

Минаваме и към Либия. Муамар Кадафи също е бил диктатор, но той водеше война с радикалния ислям. В този смисъл той можеше да бъде съюзник на т. нар. свободен свят. Само че Западът поради цивилизационното си високомерие, но всъщност ценностна закостенялост и предразсъдъци му обяви война. В резултат Либия се превърна в територия на хаоса, в свърталище на тероризма. Известно е, че Путин беше срещу отстраняването на Кадафи от власт и разрушаването на либийската държавност. И пак кой е терористът според кресльовците от „Александър Невски“: руският президент или „свободния свят“, чиято политика и фанатизирани ценности доведоха до отприщване на тероризма в Либия?

Накрая стигаме и до Ирак, откъдето всъщност започна сегашната геополитическа разруха в Близкия изток, предизвикана най-вече от Америка. Нейните геополитически напъни, слугинажски подкрепяни от НАТО (и София), не превърнаха ли тази държава в терористична касапница, чийто край не се вижда вече повече от десетилетие? И Западът не е ли сатана, след като закриля клон международния тероризъм (антируският клон), след като демонстрира избирателен подход към терора, срещу което иначе тръби, че се бори? И селд като очевидно смята, че може да има полезен и вреден тероризъм?

За съжаление, не съм убеден, че тези въпроси ще доведат мозъците на русофобите ни поне до искрица просветление.

Автор: Юри Михалков, Поглед.инфо