Тереза Мей заяви готовност да използва ядрено оръжие срещу Русия

Британският премиер Тереза Мей е готова да  използва ядрено оръжие като „възпираща сила“ по отношение на Русия. Това тя е заявила по време на пресконференция в Братислава, предаде РИА Новости, цитирана от „Руски дневник“.

Мей е на еднодневна визита в Словакия като страна, която председателства Европейския съюз от 1 юли. Пресконференцията беше предавана пряко по ТV Tablet.

Журналист от словашкия телевизионен канал TV3 зададе въпрос към премиера на Великобритания във връзка с дебатите в британския парламент миналата седмица за ядрения потенциал на страната. Въпросът беше формулиран така „Готов ли е премиерът на Великобритания да използва ядрено оръжие против Русия?“

„Действително миналата седмица имаше важно гласуване в парламента (на Великобритания – ред.) за продължаване на нашата ядрена програма – каза Мей. – По време на дебатите беше поставен въпрос за това бих ли била готова да използвам ядрено оръжие като възпираща сила. Моят отговор беше „Да!“

Парламентът на Великобритания по-рано гласува модернизация на ядрения щит на страната, като по официални данни бюджетът за това възлиза на няколко десетки милиарда британски паунда, а по неофициални – няколкостотин милиарда.

В структурата на програмата Trident, която е най-скъпият елемент на британските въоръжени сили, четири атомни подводници са способни да носят ядрени и термоядрени бойни глави.

Проектът за модернизация предвижда замяна на подводниците клас Vanguard с нови – клас Successor след 20130 г. Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че отказът от модернизация на ядреното въоръжение на Великобритания ще постави под заплаха националната сигурност на страната.