В Тбилиси е поставен бюст-паметник на Героя на Съветския Съюз Мелитон Кантария

Бронзов бюст на Героя на Съветския Съюз Мелитон Кантария (1920-1993) е бил тържествено открит на 10 май в Столицата на Грузия. Паметникът на героя, издигнал на 1 май 1945година Знамето на Победата над Райхстага, заедно с руския войник  Михаил Егоров (1923- 1975), е поставен в един от районите на Тбилиси, в парка за отдих на ветераните.

Името на Мелитон Кантария  „с големи букви е записано в историята на борбата с фашизма и в историята на човечеството”, са подчертали участниците в церемонията, сред които Кметът на Тбилиси Давид Хармания, ръководителите на организациите на ветераните и младежта, представителите на обществеността, ветераните от Великата Отечествена война, а също така живеещата днес в Гърция дъщеря на Мелитон – Циала Кантария.

„Мелитон Варламович е бил смел воин, принципен, добър и, в същото време много скромен човек, той се е ползвал с голям авторитет”, – отбелязвали изказващите се.

Членът на инициативната група  Бек Кантария ( внук  на Амбако Кантария – брата на Мелитон) съобщил на кореспондента на ТАСС,  че  „инициативата за поставяне на бюста принадлежи на редица организации на грузинските ветерани, одобрена от кметството на Тбилиси и Министерството на културата на страната”.

http://vseruss.ru/novosti/sng-4/V-Tbilisi-torzhestvenno-otkryt-byust-Geroya-Sovetskogo-Soyuza-Melitona-Kantariya-33916