ТАСС: Новият БГ външен министър е за развиване на връзките с Русия

Служебният министър на външните работи на България Ради Найденов е застъпник на идеята да се развиват отношенията с Русия. Това заяви той в  в отговор на въпрос на БНТ

„Всеки посланик е заинтересован и полага усилия за това да стимулира развитието на двустранните отношения. В конкретния случай разбирам и своя руски колега. Аз също съм привърженик на това. Трябва да има диалог. Трябва да търсим възможности за решаване на проблемите, когато те съществуват и да разширяваме нашите отношения“, заяви Найденов в отговор на молба да коментира изказването на руския посланик в България, че страната ни трябва да покани руския президент Владимир Путин на посещение.

Найденов подчерта, че дори и в най-тежките времена дипломатите преговарят. „Мисля, че трябва да го наложим и като черта в нашата политика“, каза министърът, цитиран от ТАСС.

В отговор на въпрос за позицията на България спрямо санкциите срещу Русия, Найденов отбеляза, че в по този въпрос страната му няма да предприема едностранни действия. „Европейският съюз по-скоро разглеждам като един концерт, в който ние трябва да създаваме хармонична музика. Така че какво ще направи България зависи и от всички останали страни, какво се стремят да направят. България в никакъв случай няма да върви сама в една посока. Ние доказахме, че заедно постигаме нещата в Европа, така че убеден съм, България досега е показала позиция на активен член в ЕС, който има положителен принос. Тази роля ще бъде запазена и в бъдеще“, подчерта Найденов.