Танева: Най-доброто решение е санкциите срещу Русия да отпаднат

Българското земеделие е загубило 82 млн. лева заради руското ембарго, заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на БНТ.

По думите ѝ 44 млн. лева са загубите в млечния сектор, 22 млн. са тези в сектора за плодове и зеленчуци, а останалите – в сектора на месата и преработката.

Според Танева за годината от въвеждането на руското ембарго до края на юни преките сделки, които България е щяла да има, ако не беше ембаргото, щяха да са на стойност близо 10 млн. евро.

“Най-доброто решение е тези санкции да отпаднат”, коментира министърът.

Танева разкри, че на 7 септември ще бъде свикан специален съвет на министрите на земеделието, който ще обсъди проблемите с млякото и мерките за подкрепа.

“Ние се надяваме, че искането, което имаме още от декември, да бъде по някакъв начин удовлетворено, за да компенсираме доходите”, обясни още тя.

По повод протестите на земеделците срещу изискването да монтират измервателни уреди във ведомствените бензиностанции Танева заяви, че според нея е възможно да е имало по-приемлив вариант за всички страни за въвеждане на мерки за контрол върху риска от контрабанда на гориво.

Според министъра става дума за т.нар. ведомствени бензиностации, повечето от които са “изградени по времето на т.нар. ТКСЗ-та, когато се обработваше земеделската земя под тази форма”. По-късно те са се превърнали в обекти, в които земедеците са зареждали машинния си парк, но режимът им не е приравнен от гледна точка на изисквания и условия, на които трябва да отговарят търговските бензиностанции.

По думите на министъра на земеделието Министерството на финансите е предприело всички мерки, за да ограничи контрабандата, но не земеделието е секторът, провокиращ контрабандата.

“Може би е трябвало да има едно разграничение по отношение на обемите на вкопаните цистерни на т.нар. ведомствени бензиностанции. До края на август трябва да влезе в сила това изравняване на режима на контрол от страна  на държавата, на изисквания за експлоатация на всички обекти, в които се продава гориво”, коментира още Десислава Танева.