Тайната на едни 17 милиарда. Или защо Ходорковски стои далеч от Русия?

Eто че всичко си дойде по местата. Сега е ясно защо главният революционер-опозиционер-милиардер, прясно амнистираният Михаил Ходорковски, предпочита да ръководи бъдещия руски майдан от нежна слънчева Швейцария. Е, разбираемо е – там има пармезан, хамон и даже има фонтан на Женевското езеро. Но най-важното е, че няма руски съдия-изпълнители.

Като начало ще направя уговорка: всички приказки на гражданина Ходорковски, че ако дойде в Москва, веднага ще го приберат в познатата килия в изолатора „Матроска тишина“, са откровена лъжа.

Спомнете си, съвсем неотдавна Ходор втрещи западните кореспонденти с думите: „Много скоро ще започнат да играят с мене такива игри, като с Алексей (Навални – бел. ред.) и ще се озова в познатата килия на „Матроска тишина“.

Оооо, лъжете, Михаил Борисович. Откровено и безсъвестно лъжете. Никакво наказателно производство към вас няма и не се предвижда. Вие, така да се каже, своето си го отлежахте.

Тук кучето е скрито на друго място и това държавната власт предпочита да не афишира.

Нещата опират до следното: Федералната служба на съдебните изпълнители (ФСПП) засега няма намерение да закрива изпълнителното производство по отношение на бившия шеф на НК „ЮКОС” Михаил Ходорковски и топ мениджъра на банка „Менатеп” Платон Лебедев за връщането на дълговете им, възлизащи на милиарди, заяви наскоро директорът на ФСПП Артур Парфенчиков.

Изпълнителното производство по отношение на тях продължава, няма основания за приключването му, каза още Парфенчиков и добави, че движението на средства може да се проследи на официалния сайт на Федералната служба на съдебните изпълнители. Ето ги и официалните извлечения:

 

 

През октомври миналата година делата за събирането на дълговете на Ходорковски са били възложени на управлението за специални изпълнителни производства към ФССП. Данните за задлъжнялостта на Ходорковски на стойност около 17,4 млрд рубли са публикувани в сайта на ФСПП.

Оказва се, че революционно настроеният другар Ходорковски, съгласно Конституцията, има пълното и неотменимо право да се върне в Русия като гражданин на тази страна. Върне ли се обаче, Федералната служба на съдебните изпълнители не би му позволила да замине за любимите си Щати и Швейцария, докато не върне дълга си към руския бюджет в размер на 17,5 милиарда рубли (което по сегашния курс прави 350 милиона долара).

Впрочем, ако някой редови гражданин е забравил да си плати глобата за паркиране или някакво друго дребно задължение към държавата, за него няма жал на руската граница: докато не платиш, няма пускане навън. Сблъсквали ли сте се с такива случаи?

Ясно е, че Михаил Борисович разполага с тези 350 милиона в зелено. И не само с толкова, а с много повече. Но на другаря Ходорковски му е безумно жалко да ги внесе в руския бюджет – за някакви си пенсионери или за лечението на деца инвалиди.

Къде-къде по-полезно е (за Ходорковски и компания) да вложи този значителен джакпот, примерно, за финансирането на „Открита Русия“, за провокации и фейкове, свързани с „Безсмъртния полк“ или, в края на краищата, да ги раздаде като грантове на яростните руски либерал-опозиционери, рушащи фейсбук-троловски „кървавия путински режим“ отвътре.

Ето затова лидерът, „градящ майдана“ в Русия, не си идва у дома. Палячовщина, извинете.

Такава една тъжна история се получава. А вие говорите за „нов майдан“, за „революция”…

Автор: Олег Лурие, oleglurie_new

Превод от руски: Елена Дюлгерова