С тържествена церемония бе открит Паметник на освободителите на Нова Загора

2017_10_10 Nova Zagora - memorial-sКметът на Нова Загора Николай Грозев и Негово превъзходителство посланикът на Руската федерация в България Анатолий Макаров  откриха вчера възпоменателен мемориал в чест на героите от Руско-турската война 1877-1878 г., загинали за освобождението на града.

Мемориалът е проектиран от арх. д-р Венцислав Йочколовски и представлява пресечена пирамида, с височина около 3 м., облицован е с естествен камък, в комбинация с апликация от металопластика. Запазена е символиката на Руската държава в онова време, а именно двуглав орел с корона, християнски кръст и вензели.

Паметникът е построен със средства на община Нова Загора и с активното участие на кмета на града Николай Грозев, с дарения от Национално движение „Русофили“, певеца Бисер Киров и др.

„В този ден се прекланяме пред хилядите български, руски, румънски и финландски воини, пролели кръвта си за нашата земя, коленичим пред братска Русия и свеждаме чела пред нейните синове“, каза в словото си кметът Николай Грозев. По думите му, времето не може да изличи подвига на доблестните мъже, пожертвали младостта и живота си за нашата свобода, а дълг на потомците е да съхранят спомена за тях, да бъдат силни и достойни техни следовници. „Само така паметта ще пребори забравата“, убеден е Николай Грозев.

2017_10_11 Nova Zagora - memorial-otkrivane5-sПосланик Макаров изтъкна здравите корени на българо-руската дружба и изрази увереност, че приятелството между двете страни ще продължи да укрепва.Пред събралите се граждани и официални лица говори и председателят на Групата за приятелство България–Русия в 44-ото Народно събрание Красимир Велчев. Той приветства родолюбивата инициатива, която по думите му възпитава младото поколение в дух на патриотизъм, отговорност и традиции.

Мемориалът беше осветен от архиерейския наместник на града свещеник Иван Стоянов и свещеноикономите Роман Чернев и Иван Иванов.

Паметникът на освободителите на Нова Загора е издигнат в южната част на градинката до ж.п. гарата, в непосредствена близост до намиращата се там скулптура на съветския войник, поставена в памет на съветските войници, починали в града в края на Втората световна война.

Мястото е осветено от църковни дейци във връзка с идеята за препогребване на тленните останки на освободителите на града, които сега лежат в градските гробища. Надгробният паметник, издигнат от руски граждани през 1923 г., обаче днес е занемарен и недостъпен.

Местното ръководство на движение „Русофили“, църковното настоятелство и общинското ръководство на Нова Загора са обсъждали три идейни проекта за място на препогребването  ̶  в двора на двете църкви или в тревните площи на парка пред гаровия площад. Тази идея обаче засега не е осъществена.

2017_10_11 Nova Zagora - memorial-otkrivane4s

2017_10_11 Nova Zagora - memorial-otkrivane2-s 2017_10_11 Nova Zagora - memorial-otkrivane3-s 2017_10_11 Nova Zagora - memorial-otkrivane-s

Снимки:

http://nova-zagora.org/node/1621