С помощта на супер съвременни системи за радиоелектронна борба Русия ще контролира Близкия изток

С помощта на супер съвременни системи за радиоелектронна борба (РЕБ) Русия създаде в Близкия изток условия, при които нито една въздушна или наземна сила няма да може да започне военни действия без съгласуване с Москва, пишат израелски медии, публикува Руски Дневник.

През последната седмица на септември в базата Хмеймим близо до Латакия в Сирия пристигнаха два самолета за радиоелектронно разузнаване и РЕБ Ил-20 (по класификацията на НАТО – Coot, „Лисуха“). Четири турбовитлови двигателя позволяват на тези машини да остават във въздуха в продължение на 12 часа, използвайки своите топлинни и инфрачервени датчици, антени, фото- и видеокамери и РЛС със страничен обхват, за да събират широк спектър данни от големи разстояния, през деня и нощта, практически във всякакво време, пише DEBKAfile.

Ил-20 може да предостави на руските войски изчерпателни данни за ситуацията на място. Изданието се опасява, че близостта до границите на Израел (от базата в Латакия до израелската граница има само 288 км) ще позволи на Ил-20 да събира данни и за действията на военните и ръководството на еврейската държана на цялата й територия.

Позовавайки се на военни източници, DEBKAfile отбелязва, че Ил-20 е бил забелязан и в последните няколко дни при разположената недалече от Багдад авиационна база „Ал- Такадум“.

Освен това, твърди изданието, руското командване на 4 октомври прехвърли в Сирия на товарни кораби друго „супер-оръжие“ – девет МТ-ЛБ, оборудвани с електронни системи „Борисоглебск 2“, които по рода си са едни от най-сложните в света.

В планините близо до бреговете на Средиземно море на височина 1562 метра бяха разположени бронирани автомобили със системи за РЕБ. На това място бяха монтирани антени и мощни предаватели, предназначени за прехващане и заглушаване на почти всеки радиосигнал, както военен, така и цивилен.

Изданието смята, че тази система е предназначена не само да осигурява безпрепятствената работа на руските ВКС в сирийското небе, но и да неутрализира възможността за провеждане на спецоперации на ръководената от САЩ коалиция в Сирия, както и да блокира или осуетява операции на „бунтовническите групи“ и терористите на „Ислямска държава“.

Според изданието, руската система за РЕБ може значително да усложни работата на израелските специални служби и комуникационни системи, изградени на северната граница на Израел. Освен това, тя може да създаде смущение при използването от ЦАХАЛ на безпилотни летателни апарати.

Преди това американски военни признаха превъзходството на руските системи за РЕБ над американските. Командващият американските войски в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис определи руският потенциал за РЕБ като „умопомрачителен“.