С помощта на ВКС на РФ през декември и началото на януари са освободени над 150 селища в Сирия

Над 150 градове и села са били освободени в Сирия през декември и началото на януари благодарение на руските въздушни удари, съобщи началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб генерал-лейтенант Сергей Рудской, предаде ТАСС.

„През декември 2015 г. терористите бяха прогонени от 134 града и села, а през първите дни на новата година от още 19. Най-голям успех е постигнат в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Хомс и Ракка“, уточни генералът.

„За десет дни от 2016 г. са извършени 311 бойни полета, в хода на които са нанесени удари по 1097 обекта в провинциите Алепо, Идлиб, Латакия, Хама, Хомс, Дамаск, Дейр аз Зур, Хасака, Дераа и Ракка“, уточни генералът. Той подчерта, че ударите са били насочени срещу инфраструктурни обекти и военна техника на ислямистите и срещу бойци.

Рудской отбеляза, че през декември и в началото на януари в Сирия са били освободени 150 града и села, като най-големи успехи е имало в Алепо, Латакия, Хама, Хомс и Ракка.

Руският военен каза, че руските самолети нанасят удари в Сирия в интерес на 11 отряда на сирийската опозиция, в които има над 7000 души.

Рудской съобщи, че отрядите на сирийската опозиция, настъпващи към древния град Палмира, който е в ръцете на групировката „Ислямска държава“ (ИД), са напреднали благодарение на руската помощ, с над 50 километра.

Руският представител посочи, че терористите в Сирия продължават да получават нови подкрепления през Турция въпреки усилията на международната общност да пресече този трафик.