С декларациите срещу Русия градим нови стени в Европа

ЕК излиза от правомощията, давайки оценки за ситуацията в Руската федерация, категоричен е евродепутатът от БСП Момчил Неков пред журналистката от в. Дума Павлета Давидова.

Г-н Неков, появи се документ, според който с колежката ви от БСП Илияна Йотова сте подкрепили резолюция на ЕС, обвиняваща политиката на Русия за убийството на опозиционера Борис Немцов. Подкрепихте ли подобна резолюция?
– Беше поставена на гласуване обща резолюция, която аз не подкрепих в окончателното й гласуване. Документът, който всеки европейски гражданин може сам да намери на страницата на Европейския парламент, показва гласуването по една-единствена поправка по тази резолюция, но в никакъв случай това не е индикация как се гласува за резолюцията като цяло. Поименно беше гласувано единствено едно изречение, част от параграф 19 по тази обща резолюция.
– А защо поправката бе гласувана поименно, каква точно е процедурата?
– Поименното гласуване е следствие от писмено искане от политическа група или най-малко четиридесет членове на ЕП. Това е стандартна процедура, съобразно член 180 от правилника за функциониране на ЕП.
– По кой параграф гласувахте „за“?
– Гласувахме поправка, с която се призовава за обективно изясняване на обстоятелствата около падналия малайзийски самолет, който беше свален миналата година в Източна Украйна.
– Ако сте срещу резолюцията, защо гласувахте „за“ отделни нейни части?
– Този въпрос сам по себе си е доста агресивен, но в случая гласувах за текст, който би помогнал за решаване на конкретен казус, за намиране на истината. Все пак гласувах „против“ резолюцията при окончателното гласуване, изпращайки своето политическо съобщение, че парламентът излиза от правомощията си, давайки подобни оценки за развитието на ситуацията в Руската федерация.
– Каква е позицията ви относно цялостната позиция, която беше предложена?
– Позицията на моята партия, на БСП, е ясна – неодобрението ни идва заради агресивния език и осъдителния тон, който беше използван в резолюцията. Освен това не смятам, че е в компетенциите на ЕП да дава подобни оценки за руския ракурс.
– Смятате ли, че с подобни документи Европейският парламент помага за развиването на отношенията с Русия и преодоляване на напрежението?
– Неколкократно съм заявил позицията, че с подобни актове се влошават и без това обтегнатите отношения между ЕС и Русия. С подобно отношение градим нови стени в Европа. Политиката на ЕС спрямо Русия в последно време не води до никакви конструктивни резултати. Дори напротив – носи трудности на европейските граждани, особено за тези, ангажирани в земеделието и туризма. Това го разбраха доста колеги, както от Европарламента, така и депутатите от Народното събрание. Категорично смятам, че България няма интерес от разширяване или продължаване на санкциите.
– По какъв начин очаквате да се развият взаимоотношенията между ЕС и Русия? Възможно ли е да има „затопляне“, а санкциите да бъдат смекчени?
– Отношенията между Русия и ЕС са в критична фаза. Като представител на ЕП и на БСП в него ще апелирам точно в тази насока. Необходимо е възстановяване на добрия тон и стъпки към подобряване на отношенията между ЕС и Руската федерация, тъй като всички страдат от санкциите, не само Русия, но и милиони европейски граждани.
– Смятате ли, че мнението ви вече е започнало да оказва влияние на колегите ви в ЕП, на тези от вашето политическо семейство, а и на останалите?
– Както вече заявих, в национален интерес е да няма ембарго или санкции в никоя посока. Сектори като селското стопанство и туризма са пряко зависими от добри двустранни отношения, страдат и чисто икономическите ни отношения с Русия. Да не забравяме, че много български производители страдат заради руското ембарго, губят и позициите си на руския пазар. Тук трябва да спомена, че на 11 март изпратих писмено запитване до европейския комисар по земеделие Фил Хоган, свързано с бъдещите мерки на ЕК във връзка с руското ембарго и създалата се ситуация. Очаквам да получа информация дали режимът ще бъде прекратен или ще продължи в същия вид. В рамките на няколко седмици ще науча какви ще бъдат бъдещите действия в тази насока и ще информирам читателите  своевременно.

Бел. ред.: „Щастливият номер 15”, Момчил Неков беше най-младият кандидат в листата на „червените” и бе поставен под №15 в евролистата на БСП. Същият номер, под който бе и „Коалиция за България“ в интегралната бюлетина на евровота.