С вяра в човешките възможности

Културната програма на 11-те параолимпийски зимни игри, които ще се открият на 7 март в Сочи, обещава да стане богата и разнообразна.

Тя включва концерти на руски и чуждестранни звезди, на солисти на Световния детски хор на ЮНЕСКО и победители на руски творчески конкурси, театрални постановки, художествени изложби. Всичко това ще добави към спортните емоции ярки художествени впечатления.

Прочути световни звезди са заявени още на церемонията по откриването на параолимпиадата. Без съмнение тържественото действие ще украси руската оперна дива, търсена в най-добрите театри на Европа и САЩ, уникалното сопрано Мария Гулегина. В Сочи ще се представи и прочутият испански певец Хосе Карерас като участник в благотворителния фестивал „Бял бастун”. Той е организиран от популярната певица Диана Гурцкая за да привлече вниманието към съдбата на слепите и децата с увредено зрение. Самата Диана успя да преодолее много трудности, свързани със загуба на зрението, и постигна голям успех в шоу-бизнеса. Навремето тя беше първата сляпа певица, участвала в конкурса на Евровизия. Вече четвърта година Диана Гурцкая е посланик на сочинската параолимпиада. На 1 март тя беше един от носителите на олимпийския огън. „Това чувство не може да се предаде! Чувство, че ти си част от нещо грандиозно”, призна Диана Гурцкая.

Участници във фестивала „Бял бастун” станаха деца от различни страни, в това число от Молдова, Грузия, Украйна, Беларус. Това са възпитаници на специализирани учебни заведения, училища, интернати. Те ще се представят в дуети със звездите, съобщи Диана Гурцкая.

В навечерието на параолимпиадата в сочи беше открита необичайна изложба. Там са представени картини, приспособени за възприятие от слепи и с увредено зрение хора – картини, които могат да се пипнат с ръце. Сочинската художничка Олга Хрисанова измислила адаптивна азбука на цветове, в която всеки цвят има своя фрактура.

В музикалната част на културната програма впечатлява с мащаба си проектът „Хорове на Русия”. В него участват десетки колективи, включително такива прочути, като хор „Пятницки” и Кубанският казашки хор. А благотворителният фонд „Свят на изкуствата” ще бъде представен в Сочи от солисти на Световния детски хор на ЮНЕСКО. Както е прието да се говори, това са деца с ограничени възможности. Stopgap – един от световните лидери в областта на инклузивните танци. Неговата програма е посветена на параолимпийските игри и символизира изкуството без граници и вярата в човешките възможности.