С вечер на България започна „Заедно в ХХІ век“

С вечер на България беше открита VІІІ лятна творческа среща и фестивал „Заедно в ХХІ век“, организирани от Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Народните ритми и фолклор завладяха сърцата на гостите от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения, Полша и Израел, предаде varna.topnovini.bg.

„Фестивалът „Заедно в ХХІ век“ се превърна в движение на хората, които искат да живеят в мир. Това движение разширява все повече кръга на приятелството, на идеите, на творчеството. То стана и обществена трибуна за нашата гражданска позиция да отстояваме мира и приятелството, за ролята на твореца и творчеството, за отговорността на таланта“, каза при откриването Станка Шопова – председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“. Тя допълни, че все повече творчески и обществени организации подкрепят дългосрочния проект на фондацията.

Приветствия до участниците в срещата изпратиха Министерството на образованието и науката на България, председателят на Националния съвет на БСП Корнелия Нинова, Управителният съвет на Българския антифашистки съюз и Координационният съвет на Руските съотечественици в България, Съюзът на българските писатели, Съюзът на музикалните и танцовите дейци, Съюзът на българските журналисти и много други.

Специален гост на откриването на фестивала бе директорът на Руския културно-информационен център в София и представител на Россътрудничество за България Павел Журавльов. „Щастливи сме, че това събитие се организира от нашия дългосрочен партньор Фондация „Устойчиво развитие за България“, а мисията на Россътрудничество е именно устойчивото сътрудничество, за да бъдем заедно в ХХІ век“, каза той.

Приветствие от името на генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук поднесе секретарят на консулската служба Александра Дергачева. Участниците и гостите бяха поздравени и от председателя на руската общност в Молдова Марина Лашинова.

Изключително богата и красива бе вечерта на България, която постави началото на фестивалните дни. На сцената в Атриума на хотел „Лонгоз“ страната ни бе представена с прекрасни изпълнения на народни танци от децата от танцова формация „Аксаково“, от фолклорна формация „Боалии“ и от професионалните танцьори от „Арт Денс“. Космическата народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ и изпълнението на гайда завладя участниците. Публиката дълго аплодира певеца Теди Генев и младежите от вокалната формация на Икономическия университет във Варна. Специален акцент бе изпълнението на Грета Ганчева на песента „Вместе“, посветена именно на проекта „Заедно в ХХІ век“. Вечерта завърши с кръшно българско хоро, в което се включиха всички гости и участници.

Дългосрочният проект „Заедно в ХХІ век“ е творческа площадка, на която хора на изкуството и културата обменят идеи и опит, творят и създават красота, за която няма граници. Проектът се реализира с различните форми и средства, характерни за славянската духовност – литература, музика, танц, изобразително изкуство, образование, научни изследвания, инициативност за реализиране на новите идеи в духовния живот. Той обхваща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които искат да постигнат духовно общуване. В тазгодишното му издание участват над 200 творци от 8 държави.

Днес програмата продължава с откриване на изложба на картини и произведения на народното творчество на Анатолий Лабунский от Молдова, презентация на рускоезични писатели, прожекция на филма „Андрей Рубльов“ от колекцията на Международния кинофорум „Золотой витязь“ и концерт, посветен на духовното единство.