Съюз между Русия и Латинска Америка ще намали зависимостта от долара

Еднополюсният световен ред няма бъдеще.

Опитите на САЩ да задържат икономическото развитие на Русия и на страните от Латинска Америка само подтикват тези държави към създаване на алианс в търговската и научно-техническата сфера, който може да доведе до формиране на „наистина многополюсен световен ред” и в стратегическа перспектива до намаляване на значимостта на американския долар в световната икономика. Мнението на икономиста Ариел Нойола Родригес съобщава агенция Sputnik.

Така, според него, проектите за Евразийския съюз и Общия пазар на страните от Латинска Америка (Mercosur) се допълват един друг, превръщайки се във „важен механизъм за защита на суверенитета и развитието на многополюсен световен ред”.

300px-MERCOSUR

Родригес посочва, че глобалната рецесия, тенденциите за дефлация на пазара на енергийни ресурси, икономическият спад в Азия и икономическите санкции се използват от САЩ и ЕС единствено с цел усилване на натиска върху Русия и Венецуела. А това, според него, демонстрира „увеличаващата се нужда от укрепване на дипломатическите отношения между Русия и страните в Латинска Америка“.

Анализаторът също смята, че идеята на Евразийския съюз за контакт между страните от Азиатско-тихоокеанския регион и ЕС е загубила своята актуалност, заради блокадата, която страните от НАТО организираха срещу Русия.

По думите на Родригес, съществуващото стратегическо партньорство между Евразийския съюз и Mercosur в момента преследва две цели:

„Първо, това е намаляване на присъствието на САЩ и ЕС в търговските и инвестиционните потоци. Освен това отношенията са насочени към ускоряването на световния процес на дедоларизация (понижаване на зависимостта на световната икономика от американския долар), като се използват национални валути за разплащане“ – пише икономистът.

Източник: РИА Новости