Със спътника «Фотон-М» са проведени 17 сеанса на свръзка

Космическият апарат «Фотон-М» №4 работи в нормален режим и продължава изпълнението на експериментите, в съответствие с програмата за изпитване. На 28 юли 2014 година по неговото състояние са проведени 17 сеaнса на свръзка – се казва в прес-съобщението на Службата за информационна политика на Роскосмос. Връзката със спътника е възстановена на 26 юли, която беше прекъсната на 24 юли.

 

2

В нощта на 19 юли космическият апарат «Фотон-М» №4 е изведен на околоземна орбита с ракетата носител «Союз-2.1а». Спътникът е предназначен за изследване на безтегловността и нейното влияние на живи организми. Спътникът трябва да остане на орбита не по-малко от 2 месеца, след което капсулата с животните ще се върне на Земята.

foton-m4

На борда на космическия апарат са монтирани над двадесет комплекта научна апаратура.  В програмата на спътника влизат такива задачи като обработка на технологични процеси за производство на полупроводници с особена чистота и биомедицински препарати с подобрени характеристики.

Освен това е предвидено провеждане на биологични и биотехнологични изследвания – по гравитационна физиология, екзобиология, биотехнологии, радиобиология и радиационна дозиметрия.

http://lenta.ru/news/2014/07/19/foton/

http://www.federalspace.ru/20669/