Със специален подарък към Русия и Путин Трявна и Плачковци отбелязват 140–годишнината от освобождаването на родния край

Кметът на Община Трявна – Дончо Захариев, кметът на Плачковци – Борислав Борисов и председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България – Борис Николов бяха нагърбен с нелеката задача да помогнат за достигането на подарък от местната общественост до президента на Русия – Владимир Путин.

„Този паметен подарък има 140-годишна давност и е в знак на преклонение пред хората, дали живота си за освобождаването и просперитета на Република България. И затова задължаваме тук присъстващите г-н Дончо Захариев – кмет на Община Трявна, г-н Борислав Борисов – кмет на кметство Плачковци и г-н  Борис Николов – председател на Съюза на военноинвалидните кооперации в България, да спомогнат приноса ни към духовното и патриотическо възпитание на децата като популяризират правилно признателността ни към освободителните войски! Това не е дан! Това е признателност от гражданите на региона! Бог да пази България!“ – с тези думи инициаторите се обърнаха към присъстващите, като отправиха към тях апел за съдействие подаръкът да стигне до своя получател. На 07–ми януари 2018–та година на старинната улица в Трявна бе официално връчен подаръкът, предназначен за Русия, на градоначалниците на Трявна и Плачковци. На събитието присъстваха кметът и зам. кметът на Община Трявна – Дончо Захариев и Николина Николова, кметът на Плачковци – Борислав Борисов; председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България – Борис Николов както и представители на инициативната група, чието дело е идеята и изработката на творбата предназначена за руския президент – Владимир Путин.

Община Трявна връчи подарък за Президента на Руската Федерация

03.02.2018

Compressed file

Кметът на общността Трявна Дончо Захариев предаде на ръководителя на Россотрудничесто в България Павел Журавльов подарък за Президента на Руската федерация.

В огромна, красива, с прекрасна дърворезба кутия – истинско оръжие от времето на Руско-турската освободителна война 1877 – 1878г.

Compressed file

В допълнение към оръжието, подаръкът съдържа книга-сборник от исторически документи за Руско-турската освободителна война 1877 – 1878 години – ценно факсимилно издание от 1910 година.

Compressed file

Самата кутия е произведение на изкуството: Трявненският край се слави със своите майстори на дърворезбата, тук се намира известно училище.

Подарък за Владимир Путин

Към подаръка е приложено благодарствено писмо, което гласи: „ние ви поднасяме малка военно-историческа колекция като доказателство, че нито ходът на времето, нито политическите конюнктурни ситуации не са в състояние да изтрият от паметта ни орловците, брянците, селегинците и българските опълченци, които пет месеца отбраняваха нашия роден край от свирепите османските орди. Вечна слава и памет за падналите за освобождението на България руски войници и български опълченци! „

Compressed file

Compressed file

Compressed file

Compressed file

http://www.tryavna.biz/?viewtrnew&234

http://bgr.rs.gov.ru/ru/news/23754