Сърбия ще прави свой аналог на танка ”Армата”

На изложението „Партньор 2015“ е била представена концепция за „сръбски танк на бъдещето“. Авторите на проекта не крият, че са се вдъхновили от руския танк „Армата“, пише сръбският портал „Новости online“, цитиран от „Росийская газета“.

Като оборудване сръбската машина ще прилича на руската: екипажът от трима души ще се намира в изолирана бронирана капсула, необитаемата кула ще е е въоръжена с 125-милиметрово оръдие с боен комплект от 48 снаряда от различен тип, както и управляеми ракети. Както „Армата“, сръбският танк представлява модулна платформа, на базата на която може да се създава бронетехника с различно предназначение.

Машината е наречена М-20УП, а особеното при нея е електрическата трансмисия.  Според инженерите тя значително ще намали загубата на мощност, шума и възможността бойната машина да бъде забелязана от радар за топлинно излъчване. Разработването на проекта е продължило осем месеца.

проект за танк М-20УП / novosti.rs

„Нашият танк няма да е конкурент на „Армата“, по бойните си възможности той ще прилича повече на Т-90, – разказва ръководителят на работната група Горан Стоянович. – Ние не разполагаме с много пари и икономическият ни потенциал не е достатъчно развит, за да се конкурираме с руснаците. Но като знаем конструкцията на модерните танкове по света, разработихме оръжие на бъдещето: по-евтино, съвременно и ефективно“.

Според проекта стойността на един танк М-20УП ще възлиза на пет милиона евро.

Източник: http://www.fbr.bg/