Сърбия иска да привлече повече руски туристи

Сърбия възнамерява да промени стратегията си с цел привличането на руски туристи, въпреки че през 2015 г. страната не е изгубила толкова много посетители от РФ, колкото страните в Западна Европа. Това съобщи в интервю за РИА Новости директорът на Националната туристическа организация на Сърбия Мария Лабович.

По думите ѝ, за 2010-2014 г. Сърбия регистрира постоянен ръст на туристите от Русия, който за посочения период се е увеличил двойно.

Според данните ѝ, за миналата година руските туристи в Сърбия са намалели със 17%, докато в държавите от Западна Европа показателят е 30%.

Лабович отбелязва, че от началото на 2016 г. се наблюдава положителна тенденция и още през януари руските туристи са се увеличили с 20% спрямо годна по-рано. „Това ни дава надежда, че в туристически план тази година ще бъде по-успешна от предходната“, счита тя.

„Много е важно правителствата на Русия и Сърбия да работят над това туристическият обмен между страните ни постоянно да се увеличава. На изложението в Белград, което се проведе през февруари 2016 г., както и на московското изложение MITT през март дейците от сръбската туристическа индустрия се срещнаха с руските си колеги и представители на властите на РФ. Бяха обсъдени редица въпроси за привличането на руски туристи в Сърбия и обратното“, поясни Лабович.