Съдът в Хага осъди Русия да плати 50 млрд. долара

Бившите акционери на ЮКОС спечелиха съдебния процес, който продължи почти 10 години, пише в. „Комерсант“.
Още на 18 юли Съдът в Хага взе решение за удовлетвори иска на Group Menatep Limited (GML), представляваща интересите на Леонид Невзлин, Владимир Дубов и др.

Съдът призна, че Русия е нарушила международната харта от 1991 г., в която има обвързващи клаузи, засягащи инвестициите в енергийния сектор.

Съдът на практика признава, че Русия е експроприировала активите на ЮКОС. GML оценява своите загуби в размер на 114 млрд. долара, но съдът й присъди 50,02 млрд. долара.

Делото продължи почти 10 години и засяга един от най-големите търговски искове срещу Русия. Той бе заведен от кипърски поделения на регистрираната в Гибралтар група „Менатеп“, чрез която Михаил Ходокросвски контролираше петролния гигант и беше навремето най-богатият човек в страната. Днес групата е холдингова компания по името Group Menatep Limited (GML), но Ходорковски, амнистиран след 10 години престой в затвора, не е акционер в нея и не е страна по делото в Хага.

Руската страна настоява, че решението, заемащо около 500 страници, е неоснователно, тъй като Енергийната харта е подписана от премиера Виктор Черномирдин през 1994г., но тя така и не е ратифицирана от парламента в Москва и е действал само частично, т.е. в онези текстове, които не противоречат на Конституцията и руските закони. Освен това според адвокатите на Русия съдът в Хага няма компетенции да разглежда подобно дело и случаят ЮКОС може да се урежда единствено в руската правораздавателна система.

През 2009г. обаче тези аргументи бяха отхвърлени и според „Комерсант“ в присъдата пише, че макар да приема, че ЮЮКОС се е опитала да скрие доходи чрез подставени структури в руската автономна република Мордовия, исканите от държавата сума „са представлявали пълномащабна атака срещу ЮКОС и нейните собственици с цел да бъде докарана компанията до банкрут“.

Руската страна твърди, че съдът не е взел предвид факта, че данъчни спорове се решават в трите страни, където са регистрирани засегнатите в делото компании – Русия, Кипър и Великобритания.
Експертите се убедени, че Русия въпреки всичко ще се опита да обжалва решението на съда. Групата на GML е готова да настоява за въстановяване на полагаемите й средства принудително.