Съветник на Обама: Русия се изолира, отказвайки да участва в срещата на върха по ядрената безопасност

Отказът на Русия да участва в предстоящата среща на върха по ядрената безопасност ще доведе до „по-нататъшната й изолация“ и „това е пропусната възможност“, заяви във вторник старши външнополитическият съветник на президента на САЩ Бен Родс, предаде ТАСС.

„Относно решението на Русия да не участва в срещата на върха на високо равнище, ние считаме, че това на първо място е пропусната възможност“, каза Родс, като отбеляза, че РФ е „имала изгода“ от сътрудничеството в сферата на ядрената безопасност. „Честно казано, правейки това, те сами се изолират“, заяви той.

В същото време ключовият външнополитически съветник на американския президент увери, че Москва и Вашингтон „продължават сътрудничеството и диалога помежду си“ по въпросите, отнасящи се до ядрената сигурност.

По-рано на пресконференция за чуждестранни журналисти зам.-държавният секретар на САЩ Роуз Гьотемюлер изрази съжаление във връзка с отсъствието на Русия в списъка с участници в срещата на върха, която ще се проведе във Вашингтон от 31 март до 1 април. Тя акцентира върху това, че „сътрудничеството с Русия продължава в много области“.