Съветникът на Саркози Иван Бло: Путин ми напомня за родния ми баща

Миналата седмица премина презентацията на книгата „Русия на Путин“, написана от Иван Бло – френски държавен деятел и публицист, съветник на бившия президент Саркози. Той е считан за един от малкото европейски експерти, които се придържат към реален и непревзет поглед към съвременна Русия.

В своята книга той обръща внимание на различни аспекти от живота на Русия – историческо развитие, вътрешна и външна политика, икономика, църква, духовност и др. Анализът му е неразривно свързан с президента Путин. Именно чрез достиженията и резултатите на руският лидер на писателя му се удава да разкрие и обясни много от извършващите се в страната процеси и явления.

Иван Бло сподели пред кореспондента на вестник „Взгляд“ своето необичайно мнение. Според него повече от 80% от французите се възхищават на президента на Русия Владимир Путин и биха искали да го видят като лидер на Франция, докато Франсоа Оланд е поддържан от едва 30% от гражданите на страната.

Съгласно френската конституция, демокрацията е „правителство на народа, от народа и за народа“. Правителствата на Русия и Франция са избрани от народа, но има разлика в режимите. Правителството на Франция не се поддържа от населението, защото то работи за олигархията, а не за населението – именно затова то не се явява демократично. Аз обяснявам това в моята книга „Пряка демокрация“, поясни Бло.

Той също така отбеляза защо френските медии често се отнасят враждебно към Путин: „Първо, той се противопоставя на американския империализъм, докато нашият елит е купен от Америка. Второ, Путин възстанови мощта на Русия, както Де Гол възстанови Франция след 1958 г.. Трето, руският президент се бори с егалитарната, материалистична идеология, която доминира на Запад, поддържайки семейството, патриотизмът и традиционните ценности, включително и религиозните. И накрая, той е успешен и може да създаде нов модел, отличаващ се от модела на САЩ“.

В заключение на интервюто, Иван Бло заяви, че Путин му напомня неговия роден баща: „Путин е бил офицер, както и моят баща. Да бъдеш офицер значи да продемонстрираш, че не си материалист, че си смел човек. Какво може да бъде по-прекрасно от това да пожертваш живота си заради отечеството си?“.