Су-34 за първи път излетяха на бойна задача в Сирия с ракети „въздух-въздух“

Руските бойни самолети Су-34 за първи път излетяха за изпълнение на бойните си задачи в Сирия, въоръжени не само с бомби, но и с ракети за самозащита „въздух-въздух“ с малък и среден обсег, съобщи представителят на руските Въздушно-космически сили полковник Игор Климов, цитиран от ТАСС.

„Руските изтребители -бомбардировачи Су-34 днес за първи път излетяха на задача не само с авиационните бомби ОФАБ-500 и коректируемите КАБ-500, но и с ракети „въздух-въздух“ с малък и среден обсег. Самолетите са снабдени с ракети за защита“, каза Климов.

По думите му, ракетите са „оборудвани със самонасочващи се бойни глави и са способни да поразяват от въздуха цели на разстояние до 60 километра“.

Какви ракети носи Су-34

В състава на номенклатурата влизат ракети „въздух-въздух“ с малък обсег Р-73 (AA-11 Archer, по класификацията на НАТО) и среден обсег Р-27 (AA-10 Alamo, по класификацията на НАТО).

Самолетът може да носи до шест ракети Р-73 на пусковото устройство и до осем ракети от семейството на Р-27, които могат да бъдат разположени на авиационните катапултни или пускови устройства както под крилото, както и на подфюзеляжните устройства.

Освен това Су-34 са снабдени с комплекса за радиоелектронна борба „Хибини-10В“, станциите на които се монтират на края на крилата.

Причината за предприетите мерки

Причината за предприетите мерки е свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 ноември от изтребител на ВВС на Турция F-16. Според Анкара, руският самолет е нарушил въздушното пространство на страната в района на границата със Сирия.

Министерството на отбраната на РФ заяви, че Су-24М се е намирал единствено над сирийска територия и че „нарушаване на въздушното пространство на Турция не е имало“.

Екипажът на СУ-24М успя да катапултира, но единият от двамата пилоти бе убит при стрелба от земята. Вторият летец бе спасен и транспортиран в базата. В издирването на пилотите участваха два вертолета Ми-8, като една от машините попадна под обстрел и извърши принудително кацане. Един от морските пехотинци загина, а останалите, намиращи се на борда на хеликоптера, бяха евакуирани.