Стягат къщи за гости заради бум на миряни в храма на Преподобна Стойна

Автор: Владимир Симеонов.

Не само в Златолист, но и в съседното село Катунци стягат стаи за гости заради наплива на туристи в църквата „Свети Георги“ в първото селище. Все повече поа идват в храма, в който е живяла Преподобна Стойна, с надеждата за изцеление и помощ. Пророчицата е обиталава стая на втория етаж на светата обител в началото на миналия век. Местните хора я смятат за светица и предшественичка на Ванга.

„Заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм насам идват все повече наши и чужди туристи. През уикенда е пълно с коли и автобуси. Проблем е обаче пътят между Катунци и Златолист, дано новият кмет на община Сандански осигури пари за ремонта му. Че хората си чупят колите по разбитото шосе“, сподели бившият кмет на Катунци Стоян Танушев.

В нощта срещу храмовия празник в храма няма къде игла да падне. Пълно е с народ. Всички знаят за енергийното излъчване в църквата на Преподобна Стойна. То е най-силно в навечерието на самия Гергьовден, затова в Златолист пристигат и много екстрасенси. Те не са само от страната, но има и от Русия, и от Казахстан. Още витае духът на баба Стойна и помага на истински вярващите, категорични са шепата жители на Златолист. Те твърдят, че много бездетни семейства търсят помощ в храма. Идват чак от Добруджа. После пък кръщават децата си, ако са момичета, на Преподобна Стойна, ако са момчета – на свети Георги. Защото знаят, че светецът и смятаната от местните хора за светица са направили чудото. Но трябва да носиш вярата в себе си, уверяват хората в Златолист.

„Сега чакаме бум на американци, яко е вярно, че те обикалят енергийни и мистични места. Тук е силен енергиен център, събират се божествена, земна и косическа енергия. Затова е се увеличават стаите за гости, до храма също построиха сграда за миряни“, обясняват хората в селото.

 

Източник: „Стандарт“.