Строителството на морския участък на „Турски поток“ навлиза в турското Черно море

Руският газов гигант „Газпром“ е завършил изграждането на морския участък от газопровода „Турски поток“ на територията на Русия, като строителството вече навлиза в изключителната икономическа зона на Турция, съобщиха от компанията South Stream Transport B. V (дъщерна компания на „Газпром“, която строи „Турски поток“).

Общо „Газпром“ вече били построили по двете линии на „Турски поток“ 448 км. Строителството се извършвало по график – за по-малко от 6 месеца е била завършена почти една четвърт от морския участък на газопровода.

Сега корабът Pioneering Spirit ще продължи да полага тръбите до участъка на крайбрежния кръстопът в Турция. И двете тръби на газопровода ще излязат на сушата близо до село Къйкьой.

Корабът Pioneering Spirit на компанията Allseas полага средно около 4 км тръби на ден. На 1 ноември са били построени 5,15 км, което било рекорд за един ден.

Дълбочината на Черно море на границата на изключителните икономически зони на Русия и Турция е 2171 м – това е един от най-дълбоките участъци на „Турски поток“.

„Газпром“ започна строителството на газопровода през май. Изграждането на едната линия с капацитет 15,75 млрд. куб. м се очаква да бъде завършено през март догодина, като тя е предназначена да доставя газ на Турция. Втората линия е със същия капацитет, като газът по нея ще е за страните от Южна и Югоизточна Европа. Тя трябва да бъде завършена през 2019 г.

Източник: news.bg