Стрелков: украинската армия започна отстъпление

В района на град Шахтьорск и Торез продължават ожесточени сражения между опълченците и украинските военни структури. Като цяло, атаките на украинските сили са отблъснати, заяви на пресконференцията вчера министърът на отбраната на Донецка народна република Игор Стрелков, предаде Интерфакс.

„Боевете са от изключително ожесточен характер. Противникът използва срещу опълченците практически всичко, с което разполага. Дори за мен, човек с военен опит, количеството бронетехника изненадва – 200 – 250 единици бронетехника“, поясни той.

По негова оценка на действията на противника, правителствените сили явно са поставили цел да затворят Донецк в блокада и да прекъснат връзката с Луганск. „В резултат на ожесточени сражения с противника, атаките му бяха отблъснати и той започна отстъпление“, каза Игор Стрелков. По думите му, украинските сили са понесли много загуби.

„В Мариновка ние пленихме трима офицери. Унищожени са 8-9 единици бронетехника. Сред убитите имаше наемници. Разполагахме с предварителна информация, че противникът използва бронетехникя с наемници. Ние изгубихме около 30 души“, съобщи той.

Също така, Игор Стрелков заяви, че армията на Донецка народна република никога не е разполагала със зенитно-ракетни установки „Бук“. „Съответно, аз не бих могъл да дам нареждане те да бъдат използвани“, увери той.

Напомняме, че на 17 юли малайзийският Boeing 777 с 298 пътници на борда е претърпял крушение в Донецка област. Веднага след инцидента, киевските власти обвиниха опълченците на ДНР, които от своя страна заявиха, че не разполагат с оръжие, което може да покосява въздушни цели на такава височина, на каквато е летял боинга (10 500 м).