Стрелков: Киев готви светкавичен удар срещу Новорусия

Бившият министър на отбраната на ДНР Игор Стрелков съобщи, че Киев възнамерява да нанесе светкавичен удар по Новорусия и след това да обяви примирие.

„Към този момент при мен непрекъснато постъпва информация за подготовката на нападение на украинските въоръжени сили и бандата, наречена „национална гвардия”, на Донецк. През последните дни противникът рязко активизира дейността на разследващите си групи и увеличи честотата на артилерийските удари срещу позициите на опълченците, жилищните квартали и промишлените предприятия”, заяви Стрелков пред  „Русская весна”.

Според него две ударни групи на противника са насочени към столицата на ДНР от северозапад и югозапад. Трета група е съсредоточена в района на Дебалцево и може да атакува Шахтьорск или дори по-навътре – Красни Луч и Антрацит, за да достигне до руската граница чрез прикритието на опълченците на ДНР и ЛНР и веднага след това да вземе територията под контрол, като отреже достъпа на опълчението.

„Атаката ще бъде бърза и решителна, насочена към бързото постигане на резултат, тъй като иначе би изгубила всякакъв смисъл. Украинската страна прекрасно разбира, че ако операцията се забави, то вероятността от руска намеса е твърде голяма”, смята Стрелков.

„Да се превземе Донецк или поне част от него преди руското ръководство да реши дали да се намеси – такава е задачата на Киев. А след това може да обяви едностранното прекратяване на огъня и да се обърне към САЩ или ЕС със заявления за инициирането на мирно разрешаване на конфликта”.

„По-просто казано, Киев решава да рискува – да удари бързо и отново да предложи примирие, но вече със своите условия, защото без Донецк, или със столица, разделена от линията на фронта, не може да става дума за суверенитет на Новорусия”, подчерта Стрелков и призова Москва да следи положението, като има предвид гореописаните планове на Киев.