Командващият опълчението на ДНР забрани да се стреля по обикновени войници

Командващият опълчението на ДНР Игор Стрелков изготви заповед за военнослужещите, които доброволно са решили да напуснат редиците на украинската армия.

В заповедта на Стрелков „За въвеждането на мерки, приложими към доброволно предалите се военни от украинските въоръжени сили” командирът на опълченците постави като главна цел спасяването на живота на украинските граждани, които Киев насилствено е изпратил в зоната на силовата операция. Нарушаването на тази точка от заповедта „се смята за военно престъпление и подлежи на наказание по Законите на военно време”.

„В редиците на въоръжените сили на Украйна се наблюдава рязко увеличаване на количеството военнослужещи, които не желаят да продължават братоубийствената война срещу собствения народ и отказват да изпълняват престъпните заповеди на командването си. Военнослужещите… в същото време не се предават на силите на опълчението, поради опасения от репресии”, се казва в заповедта на Стрелков.

На командирите и бойците от ДНР е забранено да откриват огън по групи или единични военни на украинските ВС, които са вдигнали бял флаг или по друг начин са обозначили намерението си да се предадат. След тяхното обезоръжаване се предвижда настаняването им в специални сборни пунктове, от които след това да бъдат изпратени в тила под охрана. Тези военни придобиват статуса на военнопленници. На доброволно предалите оръжието си войници от украинската армия трябва да бъде осигурена храна, както и да им бъде оказана медицинска помощ. Забранява се използването на силово въздействие върху военнопленниците.

Войниците, които не са извършили тежки престъпления на територията на ДНР, могат да се върнат при семействата си в Украйна, да постъпят в редиците на опълчението или да преминат границата с Русия като временно интернирани.