Страстната седмица: смисъл и особености на последната неделя на Великия пост

Страстната седмица, или Страстната неделя, се нарича последната неделя преди Великден – през 2017 година тя започва на 10април и завършва на 16  април  в Христовото Възкресение.

Думата  «страсти» на църковнославянски означава «изпитания и страдания». Затова  Страстната неделя е посветена на възпоминанията за последните дни на земния живот на Исус Христос: за Тайната вечеря с учениците, за предателството, за страданията, разпятието, смъртта на кръста, погребението и възкръсването на Спасителя.

През Страстната седмица православните задълбочават поста. Одеждите на свещенослужителите в църквите през тази неделя са черни със сребро. Свещените  предмети в храмовете (престол, жертвеник и т.н.) през целия пост са под тъмни покривала. В някои храмове през Страстната неделя служат в червени (цвета на кръвта) одежди. Във Великата събота черните (или червени) дрехи се сменят със светли.

Всичките дни на последната седмица на Великия пост в храмовете  по време на служба се  четат глави от Евангелията, отразяващи събитията в Ерусалим преди 2000 години.

Страсти Христови (анонимен художник от XV век, Холандия). Commons.wikimedia.org

http://www.aif.ru/lent_easter/aboutlent-easter/1148270#%D0%9F%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA