Страните от БРИКС ще изработят единен подход за информационната сигурност

Представителите на БРИКС (Бразилия, Русия, Китай, Индия, ЮАР), отговарящи за сигурността, се договориха да изработят единен подход в областта на осигуряването на информационната сигурност, съобщи пресслужбата на Съвета за сигурност на Русия.

Това представителите на страните се договориха по време на срещата, състояла се във вторник в Москва. Представителят на Русия – секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев отбеляза, че страните от БРИКС се намират в зоната на особен риск, тъй като срещу тях може да бъде използвано изкуствено изостряне на националните противоречия.

„Предвид огромните ресурси и перспективи за развитие на нашите страни днес имаме основания да предполагаме, че участниците в БРИКС се намират в зона на особен риск. Тенденциите от последните години показват, че за сдържането на нашите страни се използва на първо място не военно, а информационно въздействие, изкуствено изостряне на националните, религиозни и културни противоречия“, подчерта той.

Патрушев добави, че в качеството на инструмент за въздействие върху Брикс Западът все по-често използва международните финансови институти. Така, за последните 10 години общият отлив на капитали от икономиките на страните от Обединението е не по-малко от 3,5 трлн. щатски долара. Във връзка с това Патрушев отбеляза важността на стъпката за създаването на Нова банка за развитие на БРИКС.

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия се изказа и за увеличаването на взаимодействието в такива направления като военно-техническото сътрудничество, съвместната борба с тероризма, екстремизма, сепаратизма и трансграничната престъпност, както и противодействието на други нови предизвикателства и заплахи.

„Именно благодарение на принципиалната позиция на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН, подкрепяна от другите участници в „петицата“, успяхме да предотвратим чуждо военно нахлуване в Сирия, да постигнем унищожаването на сирийското химическо оръжие и да избегнем това, то да попадне в ръцете на терористите“, припомни той.

По думите на Патрушев сътрудничеството в рамките на БРИКС е насочено на построяването на многополярна система от международни отношения, основана на принципите на справедливостта и равноправието.

„Това подразбира отказ от остарялата практика за блокова дипломация“, посочи още той.

Секретарят на Съвета а сигурност на РФ заяви, че „петицата“ е заинтересована в разширяването на присъствието си в тези региони, където набират сила интеграционните процеси, където „не смесват политиката и икономиката, а напротив – премахват бариерите за търговията, обмена на технологии и инвестиции“.