Столтенберг: Танковете в България са договорка със САЩ, не с НАТО

НАТО не прави нищо в България, освен ако тя не го поиска. Това каза в интервю за БНР генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Решението на Съединените щати да предислоцира тежко въоръжение е взето на двустранна основа, а не на ниво НАТО, обясни той.

България сама решава от какво НАТО-вско оборудване или присъствие има нужда. Всички източноевропейски съюзнички поискаха повече военно присъствие, включително България. Става дума за повече учения и за вече споменатия команден център с 40 души персонал, половината от които български офицери.

Столтенберг обясни, че на територията на България ще бъдат разположени 14 американски танка, но няма предложение за постоянно присъствие на американска бойна техника в страната ни.

Генералният секретар каза, че не вижда непосредствена заплаха за страната ни от Русия, както и че Алиансът, според него, не действа по провокативен начин.

В края на юни по време на парламентарния контрол военният министър Николай Ненчев обясни, че очаква в страната ни да бъдат базирани около 40 танка, които обаче няма да останат постоянно тук.

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната ни се е съгласила да приеме част от военното оборудване, което американците ще разположат в Източна и Централна Европа. Той обясни, че военно оборудване ще бъде разположено на териториите на Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша. „Това е, защото САЩ и останалата част от НАТО е абсолютно решена да защитава териториалната цялост на Естония, Латвия и Литва“, обясни американският военен министър. В отговор българският военен министър каза, че не е постъпвало искане от американска страна за постоянно базиране на техника.

По-късно Ненчев обясни объркването около информацията с танковете с хибридната война.