Столтенберг: Русия се опитва да раздели НАТО

Русия прави опити да раздели Северноатлантическия алианс. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия CNN, предаде ТАСС.

„Вече дълъг период от време ние виждаме, че Русия действа по-уверено. Тя използва различни методи да сплашва своите съседи, както и се опитва да раздели Северноатлантическия алианс. Но ние реагираме на това, сплотявайки редиците и привеждайки военната си политика в съответствие с новите условия в сферата на сигурността“, каза Столтенберг.

„Що се отнася до Сирия, разбира се, ние сме загрижени от нарастващите сили на Русия в страната, включително разполагането на авиация и сухопътни сили, военното присъствие в източната част на Средиземно море“, отбеляза още генералният секретар на НАТО. По думите му, в отговор на това „алиансът разширява военното си присъствие в Турция и източната част на Средиземно море“. Столтенберг увери, че „политиката на Русия за внасяне на разкол в НАТО не е довела до успех“.

По-рано в сп. „Русия в глобалната политика“ бе публикувана статия на руския външен министър Сергей Лавров, в която той заяви, че РФ не се стреми към конфронтация нито със САЩ, нито с ЕС, нито с НАТО. „Продължаваме да считаме, че най-добрият начин за гарантиране на интересите на народите, живеещи на европейския континент, би било създаването на общо икономическо и хуманитарно пространство, простиращо се от Атлантическия до Тихия океан, така че неотдавна създадения Евразийски икономически съюз да може да стане интегриращо звено между Европа и АТР“, написа в статията си руският външен министър.