Столтенберг: Не можем да захлопнем вратата пред Русия

 

Русия и занапред ще играе значителна роля в изграждането на европейската структура за сигурност. Западът не трябва да затваря вратите за диалог с нея. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предава ТАСС.

„Русия и занапред ще продължи да играе важна роля в структурата на европейската сигурност“, каза Столтенберг. „Ние не можем просто да затворим вратите пред Русия, тя е нашият най-голям съсед“, подчерта той. Той също така приветства инициативата на своя германски домакин за презареждане на световния контрол над въоръженията. „Приветстваме тази инициатива. Трябва да се запълнят съществуващите дупки и да се разработят механизми за мониторинг“, включително на военните учения, каза Столтенберг, цитиран от БГНЕС.

По-рано Щайнмайер предложи да се рестартира системата за контрола върху въоръженията в Европа, за да не се допусне нова оръжейна надпревара. “Ситуацията със сигурността в света се промени и на това трябва да се реагира в тези организации, с които разполагаме“, каза той, добавяйки, че сред тях са НАТО и ОССЕ.

Източник:  Actualno.com