Столтенберг: Не искаме нова Студена война с Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не иска „нова Студена война“ с Русия въпреки опасенията на страните членки във връзка със струпването на руски войски по границата с НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирани от в. 24 часа.

Той говори в края на четиридневната Парламентарна асамблея на НАТО, която се провежда в Букурещ, цитира БТА. „Ние сме обезпокоени от… липсата на прозрачност (на Русия), когато става дума за военни учения“, посочи Столтенберг. Той спомена руско-беларуската операция през септември, включваща хиляди войници, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО. Столтенберг обаче добави: „Русия е наш съсед… ние не искаме да изолираме Русия. Не искаме нова Студена война“.

Той каза, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул в Черно море „в отговор на агресивните действия на Русия в Украйна“. Генералният секретар на НАТО също така подчерта в речта си пред Парламентарната асамблемия, че Европейският съюз не може да развие собствена система за отбрана извън НАТО, предаде Аджерпрес. „Много добре е, че ЕС развива собствена система за отбрана в допълнение към Северноатлантическия алианс.

Алиансът иска това нещо от дълго време“, посочи той. „Но е важно да подчертаем, че системата за европейска отбрана не може да замести системата на НАТО, а трябва да бъде вътре в рамките на НАТО“, подчерта още Столтенберг. Същевременно той призова страните членки на алианса са отделят повече пари за отбрана и благодари на Румъния за приноса й.