Столтенберг: НАТО не вижда заплаха от страна на Русия за нито една държава-членка на алианса

В момента НАТО не вижда заплаха от страна на Русия за нито една от държавите-членки на Северноатлантическия алианс. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред вестник Dagbladet, предаде ТАСС.

„Ние не виждаме непосредствена заплаха за нито една от страните в алианса. Важно е да не се драматизира ситуацията и да не се нагнетява напрежение. Трябва внимателно да се подхожда към избора на думи, за да се избегне изостряне на отношенията“, каза той.

Столтенберг отбеляза, че укрепването на отбранителната способност и увеличението на военния потенциал на НАТО не противоречи на диалога с Русия.

„Противоречие между силната отбрана на НАТО и диалога с Русия няма. Това се прави не с цел да се провокира конфликт, а да се избегне такъв. Нашата цел е да се създаде възможност за диалог, а не конфронтация с Русия“, подчерта той.

Коментирайки изказването на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за това, че алиансът не бива да „нажежава ситуацията със силно дрънкане на оръжия“ на източната граница на НАТО, Столтенберг отбеляза, че Германия последователно е подкрепяла алианса по въпроса за неговото укрепване на изток.

„Германия е важен съюзник. Тя е дала своя принос в приетите от нас решения и по тях сме имали консенсус. Това се отнася както за засилването на военното присъствие на юг, така и на изток, както и да разширяване на мащабите на ученията, в което Германия ни е помогнала“, каза генералният секретар.