Стивън Хокинг влезе в проект на руски милиардер за търсене на извънземни

Съоснователят на Mail.ru влага 100 млн. долара в революционно изследване

Изтъкнатият физик Стивън Хокинг се присъедини към проект, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер, за търсене на извънземни цивилизации. „Няма по-голям въпрос“, коментира Хокинг на съвместна пресконференция в Лондон, където Милнер представи инициативата в понеделник.

Съоснователят на Mail.ru Group Юрий Милнер, който натрупа огромно състояние от инвестиции в технологични компании като Facebook, заяви, че силата и иновативността на Силициевата долина могат да бъдат впрегнати в мащабно проучване на целия Млечен път и още 100 близки до него галактики.

Проектът е на стойност 100 млн. долара. Милнер, чието лично богатство Forbes оценява на 3.4 млрд. долара, разказа, че целта на проекта е да се организира събирането, обработката и свободният достъп до информация за възможни сигнали, постъпващи на Земята от космоса.

Той твърди, че идеолог на проекта е Стивън Хокинг, а „научни ръководители“ ще са астрофизиците Фран Дрейк и Джеф Марси. Двамата ще координират проучването и ще имат последната дума за това какво оборудване да се използва, какви да са методите на наблюдение и пр.

Идеята е с помощта на най-мощните телескопи на Земята, обединени в мащабна компютърна система, да се издирват сигнали от извънземни цивилизации.

 Размахът на нашите изследвания ще е безпрецедентен, заяви Милнер.

По думите му, когато системата започне да действа, за един ден изследователите ще събират повече информация, отколкото за цялата година при старите методи.

Милнер заяви по-рано пред руския в. „Ведомости“, че Стивън Хокинг, Франк Дрейк и Джеф Марси ще участват в проекта като координатори на изследванията.

Хокинг: Дойде време да се търси живот извън пределите на Земята

„Тук съм, защото смятам тази инициатива за изключително важна“, заяви присъстващият на пресконференцията Хокинг. „Дойде време да се търси живот извън пределите на Земята. Във Вселената трябва да има свидетелства за живот“, каза знаменитият физик, който комуникира чрез компютърно генериран глас заради заболяването си от амиотрофична латерална склероза.

Смятаме, че животът е възникнал спонтанно на Земята. Така че в безкрайната Вселена трябва да има и други прояви на живот, допълни той.

„Ние сме умни, ние сме живи, ние трябва да знаем, заяви Хокинг, който по-рано предупреди за потенциалните опасности от контакта с извънземен разум. През 2010 г. той каза, че извънземният живот може и да не е дружелюбен към хората. Той сравни потенциалното пристигане на извънземни с пристигането на Христофор Колумб в Америка, когато мнозинството от местното туземно население са били поробени или убити.

Милнер финансира инициативата с лични средства от благотворителния си фонд, тъй като държавите не се решават да влагат пари в подобни изследвания. Милиардерът възнамерява да финансира наемането на телескопи и компютърни мрежи.

Участниците в проекта ще се опитат да уловят сигнали от два типа – радиовълни (в диапазона от 500 MHz до 15 GHz) или лазерно излъчване. Очакванията са, че проектът може да разшири обхвата на подобни изследвания повече от 100 пъти.

Най-мощните телескопи в САЩ и Австралия ще бъдат използвани за проучването

По думите на Милнер, една част от средствата ще се изразходват за сключването на уникални петгодишни договори с операторите на двата най-мощни в света радиотелескопи (Green Bank Telescope в Западна Вирджиния, САЩ и Parkes Telescope в Австралия), а също за оптическия телескоп Observatory в Калифорния.

Инициативата е открита за присъединяване на други телескопи, включително руския „Милиметрон“ след въвеждането му в експлоатация, каза бизнесменът.

В зоната на приоритетно внимание ще са 1 милион звезди, намиращи се най-близо до Слънчевата система, централната част на Млечния път (където се наблюдава максимална концентрация на звезди) и стоте галактики, които са най-близко до Млечния път.

В момента средно имаме 24-36 часа на телескоп за година, но сега ще имаме хиляди часа годишно с най-добрите инструменти, коментира на пресконференцията Андрю Саймиън от Калифорнийския университет, който е съосновател на групата по проекта. „Това е революция“, допълни той.

9 млн. компютъра, обединени в единна мрежа, ще обработват информацията

Другата част от средствата ще бъдат вложени в обработка и съхранение на постъпващата информация. За целта на първия етап Милнер обещава да задейства компютърните мощности на изследователския център в Бъркли, а за обработката на информацията – 9 млн. компютъра, обединени в единна мрежа SETI@home. Тези данни ще бъдат публикувани в интернет и достъпът до тях ще е свободен за всички експерти, научни организации, както и астрономи любители. Всички те могат да участват в анализа на данните, ако желаят.

Милнер признава, че вероятността да бъдат получени някакви резултати в обозримо бъдеще не е много голяма. Но каквито и сигнали да бъдат забелязани, това ще има фундаментално значение, независимо, че времето от изпращането и получаването на сигнала може да се изчисли в светлинни десетилетия.

Милнер припомни, че наблюденията, направени с помощта на телескопа „Кеплер“ (разположен на спътник, пуснат в космоса през 2009 г.), са позволили да се направи извода, че само в нашата Галактика има минимум няколко милиарда планети, чиито размер е близък до този на Земята, на повърхността на които може да има вода в течна форма, което пък означава, че не е изключен органичен живот.

Ако се изхожда от приетото в науката допускане, че физичните закони са еднакви навсякъде във Вселената, то и способите за комуникация между различните цивилизации би трябвало да са сходни, поясни Милнер.

Юрий Милнер е един от създателите на интернет холдинга Mail.ru Group, както и на международната компания DST Global.

„Мълчанието на Вселената“

Търсенето на извънземни цивилизации бе на гребена на вълната на научните обсъждания от края на 1950-те години. За целта бяха изразходвани значителни сили и средства, но резултатът бе нулев. След като човечеството се сблъска с „мълчанието на Вселената“, ентусиазмът за подобни изследвания рязко намаля, американският институт SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) загуби държавното си финансиране. В същото време астрономията продължи да се развива много активно, но са необходими средства за по-мащабни проучвания.

Източник: mediapool.bg